Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mea Savilaakson perheessä lapset osallistuvat keittiöpuuhiin. Kaikkien toiveet otetaan huomioon ruokalistan suunnittelussa.

Kahden lapsen äiti Mea on vältellyt kalaruokia mutta päätti kohdata pelkonsa: ”Tuoreen kalan käsittelyyn en ole vielä valmis”

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK / Haastateltavan kotialbumi
Julkaistu: 10.9.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Mea Savilaakson lapsiperhearjen pelastajat ovat tupla-annokset ja tarjoustuotteet – sekä pakastin.

Kajaanilaisen Mea Savilaakson perheeseen kuuluu mies sekä 6-vuotias tytär ja 2-vuotias poika. Mea on perheen ruokavastaava, ja hän käy kaupassa noin kolme kertaa viikossa.

”Hoidan mielelläni ruokaruljanssia. Tykkään suunnitella ja tiedän, millaiset maut ja ainekset uppoavat tähän porukkaan. Kuuntelen tietysti perheenjäsenten toiveita. Tytär toivoo yleensä perunamuusia ja makkaraa tai makaronia ja jauhelihakastiketta. Sitten mietitään yhdessä, minkä muotoista pastaa keitetään tällä kertaa – spagettia, sarvia vai rusetteja.”

Suunnitteluapuna Mea käyttää keittokirjoja, lehtiä ja nettiä. Hän hyödyntää usein sunnuntai-iltapäivän tarjoukset, jolloin lähellä viimeistä käyttöpäivää olevia elintarvikkeita myydään 30 prosentin alennuksella.

Aikuisille lisää chiliä

Mea miettii arkiruoat siten, ettei joka päivä tarvitse ehtiä kauhan varteen. Tuplakeitosta riittää ammennettavaa pariksikin päiväksi.

”Sekin helpottaa, kun tekee edellisenä iltana seuraavan päivän ruoan valmiiksi. Sitten ei tarvitse työpäivän jälkeen väsyneenä ja nälkäisenä ruveta kokkailemaan.”

Monesti Mea muokkaa yhdestä perusruoasta eri versioita.

”Nirsoille lapsille riisutumpaa ja aikuisille vaikkapa mausteisempaa. Esimerkiksi miedosti currylla maustettu broilerikastike saa aikuisten lautasilla ripauksen chiliä tai grillimaustetta.”

Lapset kantavat keittiössä myös oman kortensa kekoon.

Osallistumisen kautta ruoan arvostus nousee ja kiinnostus keittiöpuuhiin kasvaa.

”Tytär auttaa usein kasvisten pilkkomisessa, ja pienempi siirtelee paloja kattilaan.”

Uusin löytö – pakastekalat

Myös uusien makujen löytäminen tuo arkeen ruokailoa.

”Ruotokammoisena olen vältellyt kalaruokien tekoa, mutta nyt aion laajentaa repertoaaria sille sektorille. Tuoreen kalan käsittelyyn en ole vielä valmis, joten olemme tutustuneet pakastekalojen valikoimaan.”

”Kerran nappasin ostoskärryyn kalapyöryköitä, ja viimeksi tein pakastelohikuutioista maukkaan kastikkeen. Lapsetkin tykkäsivät.”

Mea myös pakastaa tarjoustuotteita, joista kiirepäivänä saa helposti kasattua aterian.

”Jauhelihaa ja nakkeja on aina pakastimessa. Jauhelihasta syntyy todella nopeasti lapsiperheiden suosikkimössö.”

Jääkaapissa on aina perunoita ja porkkanoita, kaapissa makaronia.

Äidin Hesburger toimii viikonloppuisin

Ruokaa laittaessaan Mea säveltää ja muokkaa reseptiä omalle perheelle sopivaksi, mutta leivontaohjeet luetaan tarkkaan – niissä grammoilla, asteilla ja minuuteilla on väliä.

”Kun löydän kivan leivontareseptin, testaan sen. Herkuimmat pääsevät jatkoon eli omaan leivontaohjevihkooni. Sinne on päätynyt esimerkiksi helposti muunneltava omenainen peltipiirakka.”

Viikonloppuisin perheen keittiössä syntyy erityisherkkuja.

”Lapset saattavat toivoa Äidin Hesburgeria eli silloin ruokalistalla voi olla vaikkapa kananugetteja tai hampurilaisia ja ranskalaisia. Joskus tehdään myös aikuisten hemmotteluruokaa, josta nautimme miehen kanssa rauhassa ihan kahden kesken.”

Ruokarumba on yhteishyvä.fi-sivuston juttusarja, jossa lapsiperheet kertovat vinkkejä arjessa selviytymiseen ja ruoanlaittoon.

Toimituksen suositus Savilaakson perheen viikon ruokalistaksi

Vinkkejä tämän viikon ruokalistaan

Poimi helppoja reseptejä arkeen

Näin lapsiperheet suunnittelevat ruokaviikkoa