Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tannisen perheessä syödään paljon kasviksia. Aikaa säästetään pakasteiden avulla.

Tannisilla arjen ruokarumba selätetään arpajaisilla: ”Sunnuntaisin jännitetään, kenen lempiruoka pääsee viikkolistalle”

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK / haastateltavan kotialbumi
Julkaistu: 16.9.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kuuden hengen perheessä allergioista ei ole tehty ongelmaa. Kaikki syövät samaa ruokaa ja kasviksia vauvasta saakka.

Reilu vuosi sitten äänekoskelainen Suvi Tanninen pohti miehensä kanssa, miten arkiruokailuun saisi jotain uutta kivaa. Syntyi idea ruoka-arpajaisista.

”Leikkelimme paperista neljäkymmentä lappua. Sitten koko perhe istui pöydän ääreen listaamaan lempiruokiaan, jotka kirjattiin lapuille. Näistä lappusista arvotaan joka sunnuntai seuraavan viikon arkiruoat”, Suvi kertoo.

”Ruokien nimilaput sujautetaan jääkaapin ovessa olevan pahvitaulun koloihin. Systeemi toimii hyvin, kun kaikki neljä lasta saavat onnettaren avustamana oman lempiruokansa listalle, eikä hävikkiäkään juuri synny.”

Arpajaissäännöt joustavat, jos viikolle näyttäisi osuvan liian monta samanlaista ruokaa. Silloin nostetaan uusi lappu. Vanhemmat suosivat vähähiilihydraattista ruokaa, joten heidän lautasillaan spagetti vaihtuu vaikkapa kesäkurpitsasta höylätyksi ”spagetiksi”.

”Tavoitteena on, että viiden päivän listasta muodostuu mahdollisimman monipuolinen. Vähintään yksi kala- ja kasvispäivä on toivottavaa.”

Lappusista löytyy kotiruokaklassikoita, kuten lihapyöryköitä ja perunamuusia, kanaviillokkia ja riisiä, uunilohta ja perunoita sekä kala-, jauheliha- ja makkarakeittoja.

Eksoottisempia ovat texmex- ja vokkiruoat, joiden mausteinen maailma on koko perheen mieleen.

Haaste: gluteenitonta ilman munaa ja maitoa

Suvin arkipäivät täyttyvät kodin- ja lastenhoidosta. Pojat ovat 12-, 10- ja 3,5-vuotiaita, joista keskimmäisen reuma työllistää Suvia omaishoitajana. Poikien pikkusisko on vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen, ja hänellä on todettu maito- ja kananmuna-allergia. Ne ovat tuoneet omat rajoitteensa ruokahuoltoon.

Etenkin kun perheen kahden vilja-allergikon vuoksi ruoan on oltava gluteenitonta ja kahden laktoosi-intolerantikon takia vähälaktoosista.

”Muovaan ruokaohjeista sellaisen version, jota me kaikki voimme syödä. Kaurakerma sopii hyvin vaikkapa Janssonin kiusaukseen, lasten uusimpaan suosikkiin. Aasialaisittain maustettu kanakeitto pyöristyy puolestaan kookosmaidolla.”

Vastuu salaatista lapsille

Tannisilla syödään paljon kasviksia. Suvi säästää aikaa käyttämällä erilaisia pakastekasviksia kuten juures- ja peruna-sipulisekoituksia – ne kun ovat kuorittuina ja paloiteltuina patavalmiita.

”Monipuolisesta kesäkurpitsasta on nyt tullut koko perheen suosikki. Upotan sitä paistoksiin, kastikkeisiin tai teen superhyvää kesäkurpitsalasagnea.”

Poimi kesäkurpitsareseptit >>

Perheen lapset ovat aloittaneet kasvisten syömisen jo vauvoina soseiden muodossa. Herra 3-vuotiaan herkku on keitetty parsakaali, ja isommilta pojilta tulee noottia, jos salaatti on kiireessä jäänyt tekemättä.

”Olenkin antanut heille salaattivastuuta. Veljekset saavat kaupassa itse valita, mitä aineksia pilkkovat salaattikulhoon. Heiltä sujuu myös smoothien surauttelu sujuvasti tubettajien esimerkkiä seuraten.”

Suvi muistuttaa myös aikuisten esimerkin tärkeydestä.

”Kun perjantai-iltana katsotaan yhdessä elokuvaa, teemme usein tarjolle monipuolisen kasvisvadin hyvän dippikastikkeen kera. Kun me vanhemmat popsimme niitä, lapset seuraavat perässä.”

Viikonloppuisin Tanniset kokeilevat uusia reseptejä tai tyhjentävät viikon varrella jääkaappiin jääneitä aineksia pataan, sosekeittoon tai pyttikseksi pannulle. Välillä käy niin iloisesti, että uusi ruokakokeilu maistuu kaikkien suussa hyvältä ja resepti pääsee arpajaislapulle muiden lempiruokien joukkoon.

Ruokarumba on yhteishyvä.fi-sivuston juttusarja, jossa lapsiperheet kertovat vinkkejä arjessa selviytymiseen ja ruoanlaittoon.

Toimituksen suositus Tannisen perheen viikon ruokalistaksi

Tämän viikon ruokalista lapsiperheille

Lue lisää vanhempien vinkkejä arjen ruokarumbaan

Etsitkö gluteenittomia reseptejä?