Ahven-fenkolikeitto
30 min

Nappaa talteen!
Raikasta ahvenkeitto ranskalaiseen tapaan fenkolilla. Tomaattinen kalakeitto saa lisämakua appelsiinimehusta.
| 400 g | ahvenfileitä |
| 300 g | (6 kpl) perunaa |
| 3 kpl | tomaattia |
| 1 kpl | punasipuli |
| 1 kpl | fenkoli |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 2 rkl | tomaattipyreetä |
| 1 tl | fenkolinsiemeniä |
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kalaliemikuutioita (gluteenitonta) |
| 2 dl | appelsiinimehua |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| 2 dl | hienonnettua persiljaa |
- 1.
Leikkaa ahvenfileet ruodottomiksi. Ruodot ovat rivissä fileen keskellä. Etsi ruodot tunnustelemalla fileetä sormella leveämmästä päästä kohti pyrstöä. Poista ruotorivi leikkaamalla veitsellä viillot rivin molemmin puolin. Ruodot jäävät irti leikattuun pitkulaiseen palaan, ja loppu filee on ruodoton.
- 2.
Pese ja leikkaa perunat koosta riippuen 2–4 osaan. Kuutioi tomaatit. Kuori ja kuutioi sipuli. Huuhtele ja kuutioi fenkoli.
- 3.
Paista sipulia, fenkolia ja perunoita öljyssä kattilassa 5 minuuttia. Lisää tomaattipyree ja fenkolinsiemenet. Paista 1 minuutti. Lisää vesi ja liemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10–15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
- 4.
Lisää keittoon tomaattikuutiot, appelsiinimehu ja kalafileet. Keitä 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkasta maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Viimeistele ahvenkeitto persiljalla.
Ahven-fenkolikeitto
Raikasta ahvenkeitto ranskalaiseen tapaan fenkolilla. Tomaattinen kalakeitto saa lisämakua appelsiinimehusta.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 400 g | ahvenfileitä |
| 300 g | (6 kpl) perunaa |
| 3 kpl | tomaattia |
| 1 kpl | punasipuli |
| 1 kpl | fenkoli |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 2 rkl | tomaattipyreetä |
| 1 tl | fenkolinsiemeniä |
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kalaliemikuutioita (gluteenitonta) |
| 2 dl | appelsiinimehua |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| 2 dl | hienonnettua persiljaa |
Valmistus
- 1
Leikkaa ahvenfileet ruodottomiksi. Ruodot ovat rivissä fileen keskellä. Etsi ruodot tunnustelemalla fileetä sormella leveämmästä päästä kohti pyrstöä. Poista ruotorivi leikkaamalla veitsellä viillot rivin molemmin puolin. Ruodot jäävät irti leikattuun pitkulaiseen palaan, ja loppu filee on ruodoton.
Määrä Ainesosa 400 g ahvenfileitä - 2
Pese ja leikkaa perunat koosta riippuen 2–4 osaan. Kuutioi tomaatit. Kuori ja kuutioi sipuli. Huuhtele ja kuutioi fenkoli.
Määrä Ainesosa 300 g (6 kpl) perunaa 3 kpl tomaattia 1 kpl punasipuli 1 kpl fenkoli - 3
Paista sipulia, fenkolia ja perunoita öljyssä kattilassa 5 minuuttia. Lisää tomaattipyree ja fenkolinsiemenet. Paista 1 minuutti. Lisää vesi ja liemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10–15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
Määrä Ainesosa 2 rkl rypsiöljyä 1 tl fenkolinsiemeniä 2 rkl tomaattipyreetä 1 l vettä 2 kpl kalaliemikuutioita (gluteenitonta) - 4
Lisää keittoon tomaattikuutiot, appelsiinimehu ja kalafileet. Keitä 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkasta maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Viimeistele ahvenkeitto persiljalla.
Määrä Ainesosa 2 dl appelsiinimehua 1/2 tl suolaa 1/4 tl rouhittua mustapippuria 2 dl hienonnettua persiljaa
Vinkki: Viillä hyvin pestyn appelsiinin kuoresta kuorimaveitsellä 4–6 ohutta siivua ja lisää samaan aikaan veden ja liemikuutioiden kanssa lientä maustamaan.
Ravintosisältö
258
Energiaa kcal
1078
Energiaa kj
8,8 g
Rasvaa
1,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
20,8 g
Hiilihydraatteja
9,0 g
Sokereita
3,0 g
Kuituja
21,8 g
Proteiinia
3,2 g
Suolaa
258
Energiaa kcal
1078
Energiaa kj
8,8 g
Rasvaa
1,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
20,8 g
Hiilihydraatteja
9,0 g
Sokereita
3,0 g
Kuituja
21,8 g
Proteiinia
3,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 rkl tomaattipyreetä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























