Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kesäkurpitsatalkoot alkavat! Jättimäärä edullista kesäkurpitsaa vyöryy kauppoihin – sato kypsyy ennätysvauhtia

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.7.2018
|
Muokattu: 6.7.2021
Viljelijöiden mukaan kesäkurpitsaa kerätään nyt jopa kahdesti päivässä, koska sato kypsyy vuorokaudessa myyntikuntoon. Suomalaisia toivotaan mukaan kesäkurpitsatalkoisiin.

Kesäkurpitsan satokausi on yleensä elokuussa, mutta sadon kypsyttyä tänä kesänä huomattavan nopeasti, kesäkurpitsaa tulee poikkeuksellisen aikaisin myyntiin. Sato täytyy saada käyttöön, ettei se mätäne viljelijöiden peltoon.

"Kesäkurpitsat ovat nauttineet lämpimistä säistä erityisen paljon ja sato on kypsynyt hurjaa vauhtia ympäri Suomea. Tarjonta on nyt ihan valtavaa", kertoo hankintapäällikkö Juha-Pekka Närhi SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksesta.

Tarjonta on nyt ihan valtavaa.

Viljelijöiden mukaan lämpimien öiden takia satoa on kerätty jopa kaksi kertaa päivässä, koska kesäkurpitsat ovat kasvaneet vuorokaudessa alimittaisesta kauppakuntoon.

"Kesäkurpitsat ovat tihkukastelussa, mikä helpottaa niiden oloa näin helteelläkin", Närhi kertoo.

Tällä viikolla S-ryhmän ruokakaupoissa on myynnissä 60 000 kiloa kesäkurpitsaa. Viime viikolla kesäkurpitsaa myytiin noin 38 000 kiloa eli sadon kypsyminen kiihtyy.

Tässä ei ole päästy edes täyteen tuotantovauhtiin.

"Sääennuste näyttää samanlaiselta kuumalta vielä useita päiviä, joten uskon, että kesäkurpitsaa on runsaasti elokuun alkupuolelle. Ja tässä ei ole meidän viljelijöidemme mukaan päästy edes vielä täyteen tuotantovauhtiin. Lisää on tulossa", Juha-Pekka Närhi sanoo.

Suuren tarjonnan takia kesäkurpitsaa myydään nyt hyvin edullisesti.

Kotimainen kesäkurpitsa eroaa ulkolaisesta

"Kotimaiset kesäkurpitsat ovat huomattavasti maukkaampia ja kosteampia kuin tuontikesäkurpitsat", sanoo satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula.

Hän rohkaisee suomalaisia kokeilemaan herkullista kesäkurpitsaa kurkun tapaan esimerkiksi leivän päällä tai salaateissa.

Maukkaampia ja kosteampia kuin tuontikesäkurpitsat.

Karjula muistuttaa, että vuosikymmeniä sitten kesäkurpitsaa syötiin Suomessa enemmän kuin nykyään, mutta kurkku on syrjäyttänyt tämän jälkeen kesäkurpitsan. Toisaalta viime vuosien Lähi-idän ruokabuumi on tuonut kesäkurpitsaa entistä enemmän esimerkiksi ravintoloihin.

Näin käytät kesäkurpitsaa

Samuli Karjula suosittelee kokeilemaan kesäkurpitsasta uunimunakasta, muffineja tai valmistamaan leivän päälle kesäkurpitsatahnaa.

"Karviaiskesäkurpitsahillo on myös todella hyvää esimerkiksi kalaruoille. Siinä karviaishillon sekaan laitetaan 40 prosenttia kesäkurpitsaa," Karjula vinkkaa.

Maailmalla suosittua on kesäkurpitsaspagetti, jolla saa helposti korvattua pastan.

Kesäkurpitsa korvaa niin pastan kuin makkaran

Katso Yhteishyvän reseptejä kesäkurpitsasta

Parasta juuri nyt: Katso kesäkurpitsan sieluun

#kesäkurpitsatalkoot