Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kokeile viikon ruokalistan suunnittelua – se on yllättävän helppoa ja palkitsee varmasti

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Amanda Aho
Julkaistu: 13.1.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Suunnitelmallisuus on tärkeintä, kun puhutaan sujuvasta ruoka-arjesta. Perheissä päällikköhommat osuvat vanhempien kontolle, joten ota ohjat käsiin ja anna organisoidulle ruokaviikolle mahdollisuus. Se maksaa vaivan.

Laadi ruokalistalista vain viidelle arkipäivälle, jos haluat jättää viikonlopuksi tilaa inspiraatioille. Houkuttele koko perhe osallistumaan, ja sopikaa ruokalistatreffit sunnuntaille.

Jokainen voi sanoa oman ehdotuksensa tai äänestää annetuista vaihtoehdoista, ja niistä rakennetaan hyvä palapeli budjetin sallimissa rajoissa. Yhdessä sommiteltu ruokaviikko myös herättää ruokauteliaisuutta lapsissa ja hälventää ennakkoluuloja.

Jaettu työ rasittaa vähemmän

On rikkaus oppia ruoanlaiton ja kodinhoidon alkeet jo lapsuudenkodissa. Ne, joilla kauha tai kuorimaveitsi pysyy kädessä, saavat luvan osallistua kykyjensä mukaan. Sitä paitsi tekemällä oppii.

Kaikki ainekset kasassa

Kun ruokalistan mukainen ostoslista on laadittu, tarkista, mitä kotona jo on valmiina. Muista tarkistaa myös pakastimen sisältö. Mieti myös keittäisitkö tänään tuplasatsin pastaa, josta syntyy myös huomisen makaronilaatikko?

Katso mitkä kasvikset ovat satokaudessa ja kalat sesongissa ja hyödynnä myös niitä ruokalistan suunnittelussa.

Ota ideoinnin avuksi Oma ruokalista -palvelu, joka ehdottaa reseptejä toiveidesi mukaan. Siirry palveluun tästä.

Ruokalistan laatijan ABC

  • Ripottele viikonpäiville monipuolisesti eri raaka-aineita eli vaihdellen liha-, kala- ja kasvisruokia. Muista myös makkara ja jauhelihaa muistuttavat kasviproteiinituotteet.

  • Vaihtele myös lisäkkeitä, kuten pastaa, riisiä, perunaa, ohraa, couscousia ja nuudeleita.

  • Panosta kasviksiin. Pilko salaatteihin vaihtelevasti muitakin kasviksia kuin kurkkua ja tomaattia. Kokeile erilaisia salaattikastikkeita, mausteita ja jänniä sattumia. Maukkaaseen kasvispyttipannuun saat upotettua jääkaappiin unohtuneet lymyilijät ja eiliseltä jääneet keitetyt perunat.

  • Tee ruokia vaihtelevasti liedellä ja uunissa eli tee viikon aikana niin keittoja, patoja kuin kastike, uuni- ja laatikkoruokia.

  • Pidä mielessä perusasiat arjen terveellisestä ruoasta ruokavaliomallin mukaisesti. Siis runsaasti kasviksia, kalaa ja kuituja, vähemmän punaista lihaa, kovaa rasvaa, köyhiä hiilihydraatteja ja valkoista sokeria. Kun arjessa syödään kutakuinkin lautasmallin mukaan, voi viikonloppuna löysätä sääntöjä.

  • Arkiruoan on lupa olla konstailematonta ja simppeliä. Säästä vaativammat ja aikaa vievät keitokset viikonloppuun tai kokonaan muille ja taituroi arjessa yksinkertaisia, tuttuja ja maistuvia ruokia. Vaihtelu on kivaa, mutta aina ei tarvitse olla uutta ja ihmeellistä.

Katso myös