Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Burgundinpata

Parhaat pataruoat uunissa ja liedellä

Pataruoat maistuvat ihanilta etenkin syksyllä ja talvella. Valmistele ainekset, kaada pataan ja anna uunin hoitaa loput. Arjen helpot pataruoat valmistuvat liedellä. Padan voi täyttää kasviksilla, pavuilla, lihalla tai kalalla. Tärkeää on, että mukana on riittävästi nestettä, lämpö on lempeä ja aikaa on tarpeeksi. Näin syntyy varmasti hyvä ja helppo pataruoka.

Perinteiset pataruoat haudutetaan hitaasti

Karjalanpaisti, ranskalainen lihapata, merimiespata ja ranskalainen kanapata ovat pataruokien klassikoita. Myös punaviiniliemessä kypsynyt burgundinpata on perinteinen, juhlava pataruoka. Herkullisen maun salaisuus on ennen kaikkea pitkä haudutusaika uunissa.

Arjen helpot pataruoat voi valmistaa myös liedellä

Pitkään hautuvat pataruoat sopivat myös arkeen, mutta monesti kätevintä on tehdä nopea pataruoka liedellä. Arjen suosikkipatoja ovat helppo italianpata, koko perheelle maistuva broileripata ja linssi-kasvispata. Kokeile myös terveellistä linssi-lehtikaalipataa, joka on herkullinen, vegaaninen pataruoka.

Hitaammin liedellä syntyviä pataruokia ovat esimerkiksi perinteinen palapaisti, juhlava siiderinen possupata ja unkarilainen lihapata gulassi. Kokeile myös hitaasti liedellä haudutettua jauhelihakastiketta ragu alla bolognesea.

Herkulliseen lopputulokseen pääset myös yhdistämällä uunissa paahtamisen ja liedellä hauduttamisen: uunissa paahdettuna myskikurpitsa antaa täyteläisen maun lihattomaan kurpitsastroganoffiin.

Vinkkejä pataruokien valmistamiseen: liha-, kala- ja kasvispadat

  1. Lihapatoihin sopivat edulliset ruhonosat, kuten lapa, etuselkä, rinta ja kassler. Maukkainta liha on luun vieressä, joten padan voi rohkeasti keittää luuta sisältävistä lihapaloista.
  2. Kalapadat kypsyvät nopeasti, noin puolessa tunnissa. Niiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kala hajoaa helposti, jos se kypsyy liikaa. Kypsennä kasviksia jo etukäteen ja lisää kala tai äyriäiset mukaan vasta loppuvaiheessa.
  3. Tee padasta kasvisversio eri pavuista ja linsseistä. Muista myös soijarouheet, nyhtökaura ja härkäpapuvalmisteet. Käytä reippaasti juureksia myös lihaisten patojen kanssa.

Pataruoan liemi ja maustaminen: kokeile rohkeasti uutta!

Käytä liemenä ainesten mukaan liha-, kana- tai kasvislientä. Kaada esimerkiksi nestelisäksi possupataan omenamehua tai siideriä, poron kanssa olutta, lammaspataan punaviiniä, kanapataan kermaa, äyriäisille kookosmaitoa tai kalan liemeksi valkoviiniä tai tomaattimehua.

Vaihtele mausteita. Erilaisilla mausteilla loihdit ruokaan eri maiden makumaailmoja. Timjami, oliivit ja valkosipuli vievät Välimerelle, inkivääri ja kookos Aasiaan ja limetti, chili ja korianteri Meksikoon. Tehosta kalan makua kalakastikkeella tai kasvispataa savustetulla paprikalla, rikasta riistapataa homejuustolla tai broileriruokaa suolapähkinärouheella.

Lisukkeet pataruoalle

  • Tarjoa lisukkeenä keitettyä riisiä, ohraa, kauraa tai niiden seoksia. Myös hyvät keitinperunat, pehmeä muusi tai lempipasta maistuvat makoisan liemen kera.
  • Kasvikset kypsyvät useammassa pataruoassa samoin tein. Voit tarjota lihapadan kanssa myös höyrytettyjä kasviksia, kuten parsakaalia.
  • Monen padan kruunaa nokare ranskankermaa, aiolia tai jogurttia ja vehreä yrttisilppu.