Mehevät pataruoat liedellä tai uunissa | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mehevät pataruoat liedellä tai uunissa

Burgundipata

Helppoja ja herkullisia pataruokia voit valmistaa perinteisen padan lisäksi myös kattilassa tai uunivuoassa. Tärkeää on, että haudutettavalla ruoalla on tarpeeksi nestettä, lämpö on lempeä ja aikaa on tarpeeksi.

Jaa Somessa

Pitkään haudutettaviin ruokiin sopivat edulliset ruhonosat, kuten lapa, etuselkä, rinta ja kassler. Naudan tai lampaan jauheliha on paikallaan kaalipadassa. Hedelmät sopivat broilerin kanssa. Muista myös makkarat.

Riistapadassa luulliset lihapalat antavat muhevaa makua. Riistakäristys on takuuvarma menestys. Sienet sopivat metsäiseen pataan.

Kalapata kypsyy noin puolessa tunnissa. Sen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kala hajoaa helposti, jos se kypsyy liikaa. Kypsennä kasviksia jo etukäteen ja lisää kala tai äyriäiset mukaan vasta loppuvaiheessa.

Tee padasta kasvisversio eri pavuista ja linsseistä. Muista myös soijarouheet, nyhtökaura ja härkäpapuvalmisteet. Käytä reippaasti juureksia, myös lihaisten patojen kanssa.

Pataruoan liemi ja maustaminen

Käytä liemenä ainesten mukaan liha-, kana- tai kasvislientä. Kaada esimerkiksi nestelisäksi possupataan omenamehua tai siideriä, poron kanssa olutta, lammaspataan punaviiniä, kanapataan kermaa, äyriäisille kookosmaitoa tai kalan liemeksi valkoviiniä tai tomaattimehua.

Vaihtele mausteita. Erilaisilla mausteilla loihdit ruokaan eri maiden makumaailmoja. Timjami, oliivit ja valkosipuli vievät Välimerelle, inkivääri ja kookos Aasiaan ja limetti, chili ja korianteri Meksikoon. Tehosta kalan makua kalakastikkeella tai kasvispataa savustetulla paprikalla, rikasta riistapataa homejuustolla tai broileriruokaa suolapähkinärouheella.

Lisukkeet pataruoalle

  • Tarjoa lisukkeenä keitettyä riisiä, ohraa, kauraa tai niiden seoksia. Myös hyvät keitinperunat, pehmeä muusi tai lempipasta maistuvat makoisan liemen kera.
  • Kasvikset kypsyvät useammassa pataruoassa samoin tein. Voit tarjota lihapadan kanssa myös höyrytettyjä kasviksia, kuten parsakaalia.
  • Monen padan kruunaa nokare ranskankermaa, aiolia tai jogurttia ja vehreä yrttisilppu.