Ranskalainen lihapata
Useita tunteja (josta 20 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Ranskalainen lihapata valmistetaan naudanpaistista ja se sopii herkulliseksi vapaapäivän ruoaksi. Älä säikähdä pitkää valmistusaikaa, sillä pääosan työstä hoitaa uuni.
| 400 g | naudan paistia |
| 2 rkl | vehnäjauhoja |
| 2 rkl | voita |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 160 g | (1 tlk, 320/160 g) kokonaisia säilykeherkkusieniä |
| 1 dl | hillosipuleita |
| 390 g | (1 tlk) yrttitomaattimurskaa |
| 3 dl | vettä |
| 2 dl | punaviiniä |
| 1 kpl | lihaliemikuutio |
| 1 kpl | laakerinlehti |
| 1 tl | timjamia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
- 1.
Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa liha reilun kokoisiksi kuutioiksi. Kääntele lihapalat jauhoissa. Kuumenna 1 rkl voita pannulla ja ruskista lihat. Siirrä lihapalat pataan.
- 2.
Kuori ja lohko sipuli, hienonna valkosipuli. Kuori ja leikkaa porkkana isohkoiksi paloiksi. Valuta herkkusienet ja hillosipulit. Lisää pannulle voita ja kuullota sipulilohkot sekä valkosipulikynsi. Sekoita ne lihapalojen joukkoon pataan.
- 3.
Lisää pataan myös porkkanat, herkkusienet, hillosipulit, tomaattimurska, punaviini, vesi, liemikuutio sekä mausteet. Hauduta pataa uunissa 175 asteessa 2,5–3 tuntia. Suojaa pata kannella tai foliolla noin tunnin kypsymisen jälkeen. Tarkista lihojen mureus, jatka kypsentämistä tarvittaessa. Tarjoa lihapata perunoiden tai riisin sekä tuoreen patongin ja salaatin kanssa.
Ranskalainen lihapata
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 20 min aktiivista)
Ranskalainen lihapata valmistetaan naudanpaistista ja se sopii herkulliseksi vapaapäivän ruoaksi. Älä säikähdä pitkää valmistusaikaa, sillä pääosan työstä hoitaa uuni.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 400 g | naudan paistia |
| 2 rkl | vehnäjauhoja |
| 2 rkl | voita |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 160 g | (1 tlk, 320/160 g) kokonaisia säilykeherkkusieniä |
| 1 dl | hillosipuleita |
| 390 g | (1 tlk) yrttitomaattimurskaa |
| 3 dl | vettä |
| 2 dl | punaviiniä |
| 1 kpl | lihaliemikuutio |
| 1 kpl | laakerinlehti |
| 1 tl | timjamia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa liha reilun kokoisiksi kuutioiksi. Kääntele lihapalat jauhoissa. Kuumenna 1 rkl voita pannulla ja ruskista lihat. Siirrä lihapalat pataan.
Määrä Ainesosa 400 g naudan paistia 2 rkl vehnäjauhoja 2 rkl voita - 2
Kuori ja lohko sipuli, hienonna valkosipuli. Kuori ja leikkaa porkkana isohkoiksi paloiksi. Valuta herkkusienet ja hillosipulit. Lisää pannulle voita ja kuullota sipulilohkot sekä valkosipulikynsi. Sekoita ne lihapalojen joukkoon pataan.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 1 kpl valkosipulinkynsi 2 kpl porkkanaa 160 g (1 tlk, 320/160 g) kokonaisia säilykeherkkusieniä 1 dl hillosipuleita - 3
Lisää pataan myös porkkanat, herkkusienet, hillosipulit, tomaattimurska, punaviini, vesi, liemikuutio sekä mausteet. Hauduta pataa uunissa 175 asteessa 2,5–3 tuntia. Suojaa pata kannella tai foliolla noin tunnin kypsymisen jälkeen. Tarkista lihojen mureus, jatka kypsentämistä tarvittaessa. Tarjoa lihapata perunoiden tai riisin sekä tuoreen patongin ja salaatin kanssa.
Määrä Ainesosa 390 g (1 tlk) yrttitomaattimurskaa 2 dl punaviiniä 3 dl vettä 1 kpl lihaliemikuutio 1 kpl laakerinlehti 1 tl timjamia 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna
Ravintosisältö
277
Energiaa kcal
1159
Energiaa kj
9,3 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,5 g
Hiilihydraatteja
8,0 g
Sokereita
4,0 g
Kuituja
24,3 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
277
Energiaa kcal
1159
Energiaa kj
9,3 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,5 g
Hiilihydraatteja
8,0 g
Sokereita
4,0 g
Kuituja
24,3 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 kpl laakerinlehti.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























