Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kotimaisessa rypsiöljyssä on paljon hyviä rasvahappoja, joita tarvitaan esimerkiksi hermoston ihon ja näkökyvyn normaaliin toimintaan.

Kotimainen rypsiöljy sopii terveelliseen ruokavalioon – sen rasvakoostumus jopa oliiviöljyä monipuolisempi

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 22.1.2020
|
Muokattu: 23.3.2021
Terveellisen ruokavalion aineksia ei tarvitse etsiä Välimeren seudulta saakka. Kotimaisen rypsiöljyn rasvakoostumus on terveydelle erityisen edullinen. Katso kolme tutkittua faktaa rypsiöljyn terveysvaikutuksista.

Kolme faktaa rypsiöljyn terveysvaikutuksista:

  1. Terveyttä edistävään pohjoismaiseen ruokavalioon kuuluvat oleellisesti sesongin kasvikset ja marjat, täysjyvävilja, kala ja rypsiöljy. Tällaisten ruokatottumusten terveysvaikutuksia on tutkittu runsaasti muun muassa Itä-Suomen yliopistossa. Ruokavalio vaikuttaa suotuisasti veren kolesterolitasoon ja elimistössä piilevään matala-asteiseen tulehdukseen. Se näyttää pienentävän myös vyötärölihavuuden ja metabolisen oireyhtymän riskiä.
  2. Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on oliiviöljyä monipuolisempi. Rypsiöljyssä on huomattavasti enemmän alfalinoleenihappoa, joka on linolihapon ohella elimistön tarvitsema välttämätön rasvahappo. Välttämättömiä rasvahappoja tarvitaan elimistössä esimerkiksi hermoston, ihon ja näkökyvyn normaaliin toimintaan. Päivittäinen tarve täyttyy noinkahdella ruokalusikallisella rypsiöljyä. Sadassa grammassa rypsiöljyä on omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa noin 10 ja omega-6-rasvahappoihin kuuluvaa linolihappoa noin 20 grammaa.
  3. Suomalaisessa ruokavaliossa on tyypillisesti liikaa kovan eli tyydyttyneen rasvan lähteitä, kun taas pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa pitäisi saada enemmän. Yli 90 prosenttia rypsiöljyn rasvasta on terveydelle hyödyllistä pehmeää rasvaa, joka edistää sydämen, verisuonten ja aivojen hyvinvointia. Kovan rasvan käytön vähentäminen ja korvaaminen pehmeällä rasvalla laskee veren kolesterolitasoa. Se vaikuttaa edullisesti myös sokeriaineenvaihduntaan ja vähentää muistisairauksien riskiä. Lisäksi sen on havaittu vaikuttavan luuston ja lihasten kuntoon. Korkeasta kolesterolista ja kohonneesta verenpaineesta kärsiviä kehotetaan hoitosuosituksissa suosimaan rypsiöljyä.

Lähteet: Itä-Suomen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Sydänliitto, Käypä hoito -suositukset

Asiantuntija: Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta

Lue lisää