Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Keltaiset rypsipellot ovat tuttu näky kesäisessä Suomessa.

Tiedätkö, mitä eroa on rypsi- ja rapsiöljyllä?

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 3.6.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Pitikö sinun ostaa kaupasta rypsiöljyä, mutta ostoskoriin päätyikin vahingossa rapsiöljyä? Ei hätää, molemmat kasviöljyt ovat nimittäin ravintosisällöltään yhtä terveellisiä.

Rypsi ja rapsi ovat keltakukkaisia öljykasveja, jotka muistuttavat ulkonäöltään hyvin paljon toisiaan. Ne ovat kuitenkin eri lajeja. Rypsi (Brassica rapa oleifera) on nauriin alalaji, kun taas rapsi (Brassica napus oleifera) on lantun alalaji.

Ravitsemuksellisesti rypsi ja rapsi ovat tasaveroisia. Niistä tehtyjen kasviöljyjen rasvahappokoostumus on käytännössä aivan sama. Rypsi- ja rapsiöljy ovat samankaltaisia myös maultaan ja niitä voi hyödyntää ruoanvalmistuksessa samalla tavalla.

Runsaasti välttämättömiä rasvahappoja

Rypsi- ja rapsiöljy sisältävät runsaasti pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa. Kertatyydyttymättömiä rasvahappoja on noin 60 prosenttia ja monityydyttymättömiä rasvahappoja reilu 30 prosenttia.

Molemmat öljyt ovat erinomaisia välttämättömien rasvahappojen lähteitä: linolihappoa (omega-6) on noin 20 ja alfalinoleenihappoa (omega-3) noin 10 prosenttia.

Ihmisen on saatava välttämättömät rasvahapot päivittäin ravinnosta, sillä elimistö ei pysty niitä valmistamaan. Aikuinen saa päivän tarpeen välttämättömiä rasvahappoja noin kahdesta ruokalusikallisesta rypsi- tai rapsiöljyä. Niitä tarvitaan muun muassa hermoston ja näkökyvyn normaaliin toimintaan sekä ihon kosteuden ylläpitämiseen.

Rypsi- ja rapsiöljyssä on paljon E-vitamiinia. Sadassa grammassa öljyä on E-vitamiinia noin 19 milligrammaa. Saantisuositus on naisille 8 ja miehille 10 milligrammaa vuorokaudessa. E-vitamiini toimii elimistössä antioksidanttina ja ylläpitää solujen normaalia rakennetta.

Rapsi vaatii pitkän kasvukauden

Kukinnan aikaan rypsin ja rapsin erottaa parhaiten siitä, että rapsi avaa ensin kukintonsa alimmat kukat, rypsi ylimmät. Rapsin varsi on tanakampi kuin rypsin.

Rypsiä voi kasvattaa suuressa osassa Suomea, kun taas rapsin viljely painottuu eteläiseen Suomeen, sillä se vaatii pitkän kasvukauden. Kun kasvukausi on riittävän pitkä ja lämmin, rapsi on rypsiä satoisampi ja öljypitoisempi. Vuonna 2018 rypsi ja rapsi tuottivat Suomessa satoa yhteensä 71 miljoonaa kiloa.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Suomen Akatemia, Luonnonvarakeskus ja Tiede.fi

Mietitkö myös näitä kysymyksiä?

Lisää aiheesta