Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Auringonkukkaöljyä grilliin, avokadoöljyä paistinpannulle – näin käytät öljyjä ruoanlaitossa

Teksti:
Tiina Valkonen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.7.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Näillä vinkeillä valitset sopivimmat öljyt ruoanlaittoon, leivontaan ja grillaukseen.

Kookosöljy herkutteluun

Kookosöljyllä saat pehmeää kookoksen makua suolaisiin ja makeisiin ruokiin, erityisesti leivonnaisiin.

Käytä kookosöljyä raakakakuissa ja kesäisen juustokakun keksipohjassa tai paista muurikkaletut vaihteeksi kookosöljyssä.

Kokeile öljyä myös iholle: sekoita käytetyistä kahvinporoista ja kookosöljystä luonnollinen vartalon kuorinta-aine.

Seesamiöljy aasialaiseen

Aromaattinen seesamiöljy on omimmillaan aasialaisissa ruoissa, mutta piristä sillä myös arkiruokia.

Lorauta vaaleaa, paahtamattomista siemenistä valmistettua öljyä pannulle, kun paistat kanaa tai kasviksia. Paahdetuista siemenistä valmistettu tumma öljy ei sovi paistamiseen, mutta tuo pähkinäistä makua kylmiin ruokiin ja kastikkeisiin.

Oliiviöljy maisteluun

Oliiviöljyjen maku vaihtelee laadun, lajikkeen ja alkuperämaan mukaan. Arvostetuin ekstra-neitsytoliiviöljy kylmäpuristetaan tuoreista oliiveista. Pirskota sitä kesäkasviksille ja muihin kylmiin ruokiin, jolloin maku tulee parhaiten esiin.

Suosi paistamisessa tavallista, miedompaa ja huokeampaa oliiviöljyä, joka saadaan neitsytöljyjen puristuksen sivutuotteena. Oma suosikki löytyy maistamalla!

Rypsiöljy grilliin

Rypsiöljy on keittiön yleisöljy, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon. Valitse se grillaukseen, paistamiseen ja uppopaistamiseen. Kokeile salaatinkastikkeisiin ja kylmiin ruokiin aromikasta ja tavallista tummempaa kylmäpuristettua öljyä.

Sitruunaöljy kesäruokiin

Sitruunaöljyä saa sekä oliivi- että rypsiöljypohjaisena ja se on kätevä sellaisenaan etenkin kalan paistamiseen, salaatin maustamiseen, kasvisten grillaukseen, leivän dippailuun tai leivontaan.

Auringonkukkaöljy muurikkaan

Miedonmakuinen auringonkukkaöljy sopii majoneesiin ja muihin kastikkeisiin, joihin ei haluta voimakasta makua öljystä.

Kesällä auringonkukkaöljy sopii mainiosti muurikkaan ja grillin paahteeseen, sillä se kestää hyvin kuumennusta.

Avokadoöljy paistinpannulle

Avokadon lihasta puristettu öljy maistuu ihanasti avokadolta ja onkin parhaimmillaan sellaisenaan kaikessa ruoanlaitossa.

Vaikka avokado yhdistetään usein kylmiin ruokiin, avokadoöljy sopii erityisen hyvin paistamiseen: sen savuamispiste on 255 astetta eli korkea.

Tee mausteöljy itse näin:

Laita puhtaaseen lasipurkkiin pari desiä rypsiöljyä, halkaistu chili, pari puolitettua valkosipulia ja muutama oksa timjamia.

Anna maustua 1–2 päivää jääkaapissa.

Käytä salaatin-kastikkeena tai grillauksessa. Säilytä jääkaapissa ja käytä viikon sisällä.

Tiesitkö?

Savuamispiste kertoo öljyn kuumuudenkestävyydestä. Mitä korkeampaa lämpötilaa öljy kestää, sitä turvallisempaa sitä on käyttää paistamisessa. Esimerkiksi rypsi- ja rapsiöljyjen savuamispiste on korkea, joten ne sopivat uppopaistamiseen ja grilliin.

Lue myös