1. Italian ihme: balsamietikka
Aitoa italialaista balsamietikkaa eli balsamicoa valmistetaan tiiviiksi keitetystä rypälemehusta Modenassa ja Reggio Emiliassa. Sen maku on hieno yhdistelmä kirpeyttä, makeutta ja hedelmäisyyttä. Pirskota balsamicoa salaatille tai grillipihville ja valuta sitä tilkka myös tuoreille mansikoille.
2. Tuttu monitaituri: valkoviinietikka
Valkoviinietikka on raikas yleisetikka pöytäkäyttöön, säilöntään ja ruoanlaittoon. Mausta sillä kasvisraasteet, hollandaisekastike ja tilliliha. Kokeile valkoviinietikkaa sienien säilöntään ja chutneyn pohjaksi.
3. Klassikko: punaviinietikka
Punaviinietikan täyteläinen aromi on edukseen öljypohjaisissa salaatti-kastikkeissa. Kokeile sitä myös lihan marinointiin. Joskus punaviinietikkapullon pohjalle kertyy sakkaa, joka on rypäleiden kuorten väriainetta ja täysin harmitonta.
4. Makea ja raikas: omenaviinietikka
Omenaviinietikan maussa yhdistyvät omenoiden makeus ja etikan raikkaus. Se on luonnollinen valinta tuomaan kirpeyttä ja parantamaan omenasäilykkeiden säilyvyyttä, mutta sopii muiden etikoiden tapaan muuhunkin ruoanlaittoon.
5. Mieto aasialainen: riisiviinietikka
Eurooppalaisia etikoita lempeämmät riisiviinietikat saattavat sisältää suolaa tai sokeria. Riisiviinietikka maustaa sushiriisin ja on hyvä pohja hapanimeläkastikkeille. Marinoi tuoreet kasvikset riisiviinietikassa tai valmista garia eli sushi-inkivääriä.
6. Säilöjän ässä: väkiviinaetikka
Väkiviinaetikka on säilöjän luottokumppani. Sen raikas aromi syntyy hedelmähapoista ja alkoholista, jota etikassa on alle 0,4 %. Sekoita pöytäkäyttöön 2 osaa etikkaa ja 3 osaa vettä ja käytä esimerkiksi perunaruokien mausteena. Loraus huuhteluveteen raikastaa pyykin ja kirkastaa ikkunat.