Chilit kuuluvat paprikoiden kanssa samaan sukuun. Chilien tulisuus on peräisin kapsaisiini-nimisestä aineesta. Koska kapsaisiini on öljyliukoinen aine, ei vesihörppy auta tulisen ruoan aiheuttamaan poltteeseen. Vastoin yleistä luuloa chilin siemenet eivät ole tulisia, vaan kapsaisiini on chilin sisällä olevassa valkoisessa osassa. Chilien tulisuus ilmoitetaan Scovillen asteikolla. Kaupassa myytävien chilien vahvuus on 1-10.
Pese chilit ennen käyttöä. Poista kannat ja halkaise chili pitkittäin. Poista siemenet ja valkoinen osa veitsellä tai pikkulusikan kärjellä kaapien ennen chilin silppuamista. Älä koskettele kasvojasi tai silmiäsi, kun olet hienontanut chiliä. Hyvä konsti on hieroa käsiin ennen pesemistä vähän ruokaöljyä, joka liuottaa pois kapsaisiinin.
Miedohkot punaiset, keltaiset, vihreät ja oranssit chilipaprikat ovat yleisimpiä meillä myytäviä chilejä. Niitä voi käyttää ruokiin reippaastikin myös siemenineen. Näiden chilien tulisuus vaihtelee 2-5 välillä.