Tunnetko erilaiset chilit?

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Ninna Lindström, SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 30.1.2025
Chili tuo mukavaa lämpä ja potkua monenlaisiin ruokiin. Katso vinkit, miten valitset omaan makuusi sopivan chilin ja käsittelet sitä oikein. Ota myös talteen ohjeet chilin kasvatukseen ja maistuviin chiliresepteihin.

Chilit kuuluvat paprikoiden kanssa samaan sukuun. Chilien tulisuus on peräisin kapsaisiini-nimisestä aineesta. Koska kapsaisiini on öljyliukoinen aine, ei vesihörppy auta tulisen ruoan aiheuttamaan poltteeseen. Vastoin yleistä luuloa chilin siemenet eivät ole tulisia, vaan kapsaisiini on chilin sisällä olevassa valkoisessa osassa. Chilien tulisuus ilmoitetaan Scovillen asteikolla. Kaupassa myytävien chilien vahvuus on 1-10.

Pese chilit ennen käyttöä. Poista kannat ja halkaise chili pitkittäin. Poista siemenet ja valkoinen osa veitsellä tai pikkulusikan kärjellä kaapien ennen chilin silppuamista. Älä koskettele kasvojasi tai silmiäsi, kun olet hienontanut chiliä. Hyvä konsti on hieroa käsiin ennen pesemistä vähän ruokaöljyä, joka liuottaa pois kapsaisiinin.

Miedohkot punaiset, keltaiset, vihreät ja oranssit chilipaprikat ovat yleisimpiä meillä myytäviä chilejä. Niitä voi käyttää ruokiin reippaastikin myös siemenineen. Näiden chilien tulisuus vaihtelee 2-5 välillä.

Tutustu chileihin

Jalapeno
Pyöreäkärkinen paksulihainen jalapeno on eniten käytetty chililajike maailmassa. Jalapenon väri vaihtelee vihreän eri sävyistä punaiseen. Tulisuusaste on yleensä 5–6. Jalapenoja myydään myös liemeen säilöttyinä sekä kokonaisina että viipaleina.

Habanero
Habanero muistuttaa ulkonäöltään pientä ruttuista paprikaa. Väri vaihtelee oranssista punaiseen ja keltaiseen. Raakana habanero on vihreä. Habaneroa käytetään ruokiin vain pieniä määriä, sillä sen tulisuusaste on 10.

Rawit
Pieniä rawit-chilejä käytetään paljon aasialaisessa keittiössä. Ne ovat väriltään vihreitä tai punaisia. Ohutkuoriset ja -maltoiset rawit-chilit on helpointa hienontaa ruokaan siemenineen. Tulisuusaste on 6–7.

Chilinkasvatusohjeet – näin kasvatat chilejä itse

Nämä pääruoat saavat potkua chilistä

Tomaatti-chilimarinoidut kasslerpihvit

Tomaatti-chilimarinoidut kasslerpihvit

arrow-right
Tuliset vegekebakot ja helmitomaattisalsa

Tuliset vegekebakot ja helmitomaattisalsa

arrow-right
Kasvisvartaat ja grillattu chilikastike

Kasvisvartaat ja grillattu chilikastike

arrow-right
Grillatut siikanyytit

Grillatut siikanyytit

arrow-right
Grillatut varsiparsakaalit ja chimichurri

Grillatut varsiparsakaalit ja chimichurri

arrow-right
Vietnamilaiset kesärullat ja nuoc cham -kastike

Vietnamilaiset kesärullat ja nuoc cham -kastike

arrow-right
Lohibowl

Lohibowl

arrow-right
Kuhaceviche

Kuhaceviche

arrow-right

Chilin maustamat lisukkeet

Tomaattisalsa

Tomaattisalsa

arrow-right
Murskatut kurkut

Murskatut kurkut

arrow-right
Chimichurri laakeassa kulhossa chiliviipaleilla ja korianterilla koristeltuna.

Chimichurri

arrow-right
paholaisen hillo, chilikastike

Paholaisen hillo

arrow-right

Kokeile chiliä myös makeisiin herkkuihin

Chili-suklaakakku

Chili-suklaakakku

arrow-right
Chilisuklaataatelit

Chilisuklaataatelit

arrow-right

Lisää aiheesta