Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko erilaiset chilit?

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 7.6.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Käsittele chilejä oikein. Lue chilivinkit ja tutustu erilaisiin chileihin ja chiliresepteihin.

Chilit kuuluvat paprikoiden kanssa samaan sukuun. Chilien tulisuus on peräisin kapsaisiini-nimisestä aineesta. Koska kapsaisiini on öljyliukoinen aine, ei vesihörppy auta tulisen ruoan aiheuttamaan poltteeseen. Vastoin yleistä luuloa chilin siemenet eivät ole tulisia, vaan kapsaisiini on chilin sisällä olevassa valkoisessa osassa. Chilien tulisuus ilmoitetaan Scovillen asteikolla. Kaupassa myytävien chilien vahvuus on 1-10.

Pese chilit ennen käyttöä. Poista kannat ja halkaise chili pitkittäin. Poista siemenet ja valkoinen osa veitsellä tai pikkulusikan kärjellä kaapien ennen chilin silppuamista. Älä koskettele kasvojasi tai silmiäsi, kun olet hienontanut chiliä. Hyvä konsti on hieroa käsiin ennen pesemistä vähän ruokaöljyä, joka liuottaa pois kapsaisiinin.

Miedohkot punaiset, keltaiset, vihreät ja oranssit chilipaprikat ovat yleisimpiä meillä myytäviä chilejä. Niitä voi käyttää ruokiin reippaastikin myös siemenineen. Tulisuus vaihtelee 2-5 välillä.

Tutustu chileihin

Jalapeno
Pyöreäkärkinen paksulihainen jalapeno on eniten käytetty chililajike maailmassa. Jalapenon väri vaihtelee vihreän eri sävyistä punaiseen. Tulisuusaste on yleensä 5–6. Jalapenoja myydään myös liemeen säilöttyinä sekä kokonaisina että viipaleina.

Habanero
Habanero muistuttaa ulkonäöltään pientä ruttuista paprikaa. Väri vaihtelee oranssista punaiseen ja keltaiseen. Raakana habanero on vihreä. Habaneroa käytetään ruokiin vain pieniä määriä, sillä sen tulisuusaste on 10.

Rawit
Pieniä rawit-chilejä käytetään paljon aasialaisessa keittiössä. Ne ovat väriltään vihreitä tai punaisia. Ohutkuoriset ja -maltoiset rawit-chilit on helpointa hienontaa ruokaan siemenineen. Tulisuusaste on 6–7.

Katso chilinkasvatusohjeet ja chilireseptit

Lue myös artikkeli: Chilin kasvatus

Katso lisää chilireseptejä.

Lisää aiheesta