Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pähkinä purtavaksi: Tunnetko pähkinät?

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.12.2014
|
Muokattu: 15.1.2024
Pähkinät ovat ravitsemuksellisesti hyvää naposteltavaa. Cashew-, para- ja saksanpähkinät sopivat esimerkiksi salaatteihin ja leivonnaisiin, maa- ja hasselpähkinää voi kokeilla erilaisissa kasvisruoissa.

Pähkinät tuovat monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin oman rouskuvan, aromaattisen ja väriä tuovan lisänsä. Kokonaisia pähkinöitä voi napostella sellaisenaan tai niitä voi lisätä salaatteihin, kakku- tai leipätaikinoihin sekä välipaloihin ja jälkiruokiin. Raakaravinnossa pähkinöitä käytetään monipuolisesti juomiin, kastikkeisiin ja raakaleivonnaisiin.

Ravinnerikkaita pähkinöitä myydään erilaisissa sekoituspusseissa, joista löytyy useaa lajiketta.

Ravintoarvo

Pähkinät sisältävät lajikkeista riippuen kokonaisenergiastaan yli puolet rasvaa. Rasva on pääsääntöisesti hyvänlaatuista, pehmeää rasvaa. Pähkinöissä on keskimäärin 650 kcal/100 g.

Säilytys

Pähkinät ovat herkkiä elintarvikkeita, jotka härskiintyvät helposti korkean rasvapitoisuutensa vuoksi. Säilytä pähkinät suljetussa pussissa tai rasiassa jääkaapissa tai pakasta ylimääräiset ja käytä myöhemmin. Kuorimattomat pähkinät säilyvät kuorittuja paremmin.

Cashewpähkinä

Munuaisenmuotoinen cashewpähkinä sopii niin leivonnaisiin, salaatteihin kuin erilaisiin kanaruokiin ja jälkiruokapaistoksiin. Cashewpähkinöitä voidaan myös maustaa tai suolata napostelupähkinöiksi.

Hasselpähkinä

Hasselpähkinät ovat hyviä makeissa ja suolaissa leivonnaisissa. Jauhettuna niillä voi osin korvata kakuissa ja pikkuleivissä käytettävää jauho- ja rasvamäärää. Kokeile myös mysleissä, salaateissa ja kasvisruoissa.

Maapähkinä

Maapähkinät eivät oikeastaan ole pähkinöitä, vaan palkokasveja, joiden siemenpaloista kuoritaan esiin 1–3 siementä. Ne maistuvat napostelun lisäksi salaateissa, satay-kastikkeessa tai curryruoissa.

Macadamiapähkinä

Miedot ja vahamaiset macadamiapähkinät ovat kalleimpia pähkinöitä. Käytä niitä leivonnaisiin ja makeisten valmistamiseen. Ne sopivat myös smoothieen, salaatteihin tai vaikkapa itsetehdyn pähkinämaidon valmistamiseen.

Parapähkinä

Mantelia muistuttavat parapähkinät ovat erinomaisia leivonnassa. Kokonaisina ne voidaan kuorruttaa vaikkapa suklaalla makeisiksi. Parapähkinöitä käytetään myös erilaisiin curry-, kasvis- ja kalaruokiin.

Pekaanipähkinä

Tumman uurteiset pekaanipähkinät tunnetaan erityisesti amerikkalaisesta pekaanipiiraasta. Hyödynnä myös pikkuleivissä, kuivakakuissa ja mysleissä. Lisää pekaanipähkinöitä myös jäätelöannoksiin vaahterasiirapin kanssa.

Pistaasipähkinä

Kreikassa ja Lähi-idässä kasvavia pistaasipähkinöitä käytetään paljon jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Kokeile myös vaikkapa kalaruokiin sekä herkullisiin suklaa- ja halvamakeisiin.

Saksanpähkinä

Saksanpähkinät sopivat mainiosti leivonnaisiin, joille ne antavat täyteläisen maun. Saksanpähkinät maistuvat myös salaateissa, jälkiruoissa ja juustojen seurana.

Kokonaisia pähkinöitä voi napostella sellaisenaan tai niitä voi lisätä salaatteihin, kakku- tai leipätaikinoihin sekä välipaloihin ja jälkiruokiin.