Pähkinät tuovat monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin oman rouskuvan, aromaattisen ja väriä tuovan lisänsä. Kokonaisia pähkinöitä voi napostella sellaisenaan tai niitä voi lisätä salaatteihin, kakku- tai leipätaikinoihin sekä välipaloihin ja jälkiruokiin. Raakaravinnossa pähkinöitä käytetään monipuolisesti juomiin, kastikkeisiin ja raakaleivonnaisiin.
Ravinnerikkaita pähkinöitä myydään erilaisissa sekoituspusseissa, joista löytyy useaa lajiketta.
Ravintoarvo
Pähkinät sisältävät lajikkeista riippuen kokonaisenergiastaan yli puolet rasvaa. Rasva on pääsääntöisesti hyvänlaatuista, pehmeää rasvaa. Pähkinöissä on keskimäärin 650 kcal/100 g.
Säilytys
Pähkinät ovat herkkiä elintarvikkeita, jotka härskiintyvät helposti korkean rasvapitoisuutensa vuoksi. Säilytä pähkinät suljetussa pussissa tai rasiassa jääkaapissa tai pakasta ylimääräiset ja käytä myöhemmin. Kuorimattomat pähkinät säilyvät kuorittuja paremmin.
Cashewpähkinä
Munuaisenmuotoinen cashewpähkinä sopii niin leivonnaisiin, salaatteihin kuin erilaisiin kanaruokiin ja jälkiruokapaistoksiin. Cashewpähkinöitä voidaan myös maustaa tai suolata napostelupähkinöiksi.
Hasselpähkinä
Hasselpähkinät ovat hyviä makeissa ja suolaissa leivonnaisissa. Jauhettuna niillä voi osin korvata kakuissa ja pikkuleivissä käytettävää jauho- ja rasvamäärää. Kokeile myös mysleissä, salaateissa ja kasvisruoissa.
Maapähkinä
Maapähkinät eivät oikeastaan ole pähkinöitä, vaan palkokasveja, joiden siemenpaloista kuoritaan esiin 1–3 siementä. Ne maistuvat napostelun lisäksi salaateissa, satay-kastikkeessa tai curryruoissa.
Macadamiapähkinä
Miedot ja vahamaiset macadamiapähkinät ovat kalleimpia pähkinöitä. Käytä niitä leivonnaisiin ja makeisten valmistamiseen. Ne sopivat myös smoothieen, salaatteihin tai vaikkapa itsetehdyn pähkinämaidon valmistamiseen.
Parapähkinä
Mantelia muistuttavat parapähkinät ovat erinomaisia leivonnassa. Kokonaisina ne voidaan kuorruttaa vaikkapa suklaalla makeisiksi. Parapähkinöitä käytetään myös erilaisiin curry-, kasvis- ja kalaruokiin.
Pekaanipähkinä
Tumman uurteiset pekaanipähkinät tunnetaan erityisesti amerikkalaisesta pekaanipiiraasta. Hyödynnä myös pikkuleivissä, kuivakakuissa ja mysleissä. Lisää pekaanipähkinöitä myös jäätelöannoksiin vaahterasiirapin kanssa.
Pistaasipähkinä
Kreikassa ja Lähi-idässä kasvavia pistaasipähkinöitä käytetään paljon jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Kokeile myös vaikkapa kalaruokiin sekä herkullisiin suklaa- ja halvamakeisiin.
Saksanpähkinä
Saksanpähkinät sopivat mainiosti leivonnaisiin, joille ne antavat täyteläisen maun. Saksanpähkinät maistuvat myös salaateissa, jälkiruoissa ja juustojen seurana.