Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko säilyketomaatit?

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.3.2014
|
Muokattu: 15.1.2024
Tomaattisäilykkeet, kuten tomaattimurska ja paseerattu tomaatti, ovat kotikokin hyvä hätävara. Tuoreen tomaatin maku, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat hyvin tallella säilykkeissä.

Kokonaiset säilyketomaatit

Kokonaiset säilyketomaatit ovat tomaattimehuun säilöttyjä kuorittuja tomaatteja. Ne sopivat erityisen hyvin pataruokiin, joihin ne voi lisätä joko kokonaisina tai paloiteltuina. Kokonaisista tomaateista syntyy myös maukas kastike.

Tomaatit soseutuvat helposti, kun niitä painelee kauhalla kattilan reunaa vasten. Säilyketomaatit voi myös valuttaa liemestään ja käyttää puolitettuina tai hienonnettuina esimerkiksi pizzan tai lämpimien leipien päällä. Liemi kannattaa ottaa talteen ja käyttää keittoon, lihapullataikinaan tai tomaattijuoman pohjaksi.

Tomaattimurska

Myös tomaattimurskaa varten tomaatit kuoritaan ennen murskaamista. Valmistajasta riippuen tomaattimurskaan voidaan myös käyttää tomaattimehua ja suolaa. Lisäksi saatavana on yrteillä, valkosipulilla ja chilillä maustettua murskaa.

Tomaattimurska on omiaan kastikkeisiin ja keittoihin. Jos murskaa käytetään pizzakastikkeena, sitä on hyvä valuttaa vähän kuivemmaksi, ettei pohjasta tule liian kostea.

Tomaattimurska sopii kevyeen ruoanvalmistukseen, sillä 100 grammassa murskaa on vain 35 kcal. Tomaattimurskassa on hieman runsaammin sydämen ja verisuonten terveydelle tärkeää lykopeenia kuin tuoreissa tomaateissa.

Paseerattu tomaatti

Paseerattu tomaatti on sileää tomaattimurskaa, jota käytetään tavallisen tomaattimurskan tavoin. Sitä on myös saatavana yrteillä tai chilillä maustettuna sekä luomutuotteena.

Paseeratusta tomaatista syntyy helposti maukasta ja sileää tomaattikeittoa, ja se on mainio pohja erilaisille kastikkeille ja pataruoille.

Paseerattu tomaatti säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, avattuna jääkaapissa enintään 2–3 vuorokautta.

Tomaattipyree

Tomaattisose eli -pyree on tiivistettyä, tuubiin tai purkkiin pakattua tomaattia. Kiloon tomaattipyreetä kuluu noin 6 kiloa tuoreita tomaatteja. Tomaattipyree antaa ruokaan voimakkaan tomaatin maun ja kauniin värin, ja se myös sakeuttaa lientä.

Tomaattisoseen maku syvenee, kun sitä kuumentaa hetken öljytilkassa esimerkiksi sipulisilpun ja valkosipulin kanssa ennen nesteen lisäämistä. Tomaattisose säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, avattuna jääkaapissa noin 2 viikkoa.

Aurinkokuivatut tomaatit

Öljyyn säilötyt aurinkokuivatut tomaatit maistuvat alkupalana sellaisenaan, ja ne antavat makua ja mehevyyttä salaatteihin, leivonnaisiin ja pataruokiin.

Mausteinen öljy kannattaa myös käyttää ruoanvalmistukseen. Öljyä voi lorauttaa esimerkiksi leipätaikinaan tai salaatinkastikkeeseen.

Säilyketomaatit sopivat erityisen hyvin pataruokiin, joihin ne voi lisätä joko kokonaisina tai paloiteltuina.

Katso reseptit

Lisää aiheesta