Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kvinoa, hirssi ja tattari – luontaisesti gluteenittomia

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.11.2013
|
Muokattu: 15.1.2024
Gluteeniton ruokavalio sulkee pois vehnän, ohran ja rukiin. Kaura sopii useimmille keliaakikoille. Sopimattomat viljat voi korvata hirssillä tai viljojen tapaan käytettävillä kasveilla, kvinoalla tai tattarilla.

Kvinoa, hirssi ja tattari ovat luontaisesti gluteenittomia ja sopivat näin moneen ruokavalioon. Suurimot sisältävät hitaasti imeytyviä hyviä hiilihydraatteja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Runsaan kuitupitoisuuden ansiosta ne myös edistävät vatsan toimintaa. Syömällä suurimoista valmistettuja puuroja verensokeri pysyy tasaisena eikä nälkä pääse heti yllättämään.

Kvinoa

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kvinoa ei ole varsinainen viljakasvi, vaikkakin sitä kutsutaan superviljaksi. Kvinoa on savikkakasvien heimoon kuuluva yksivuotinen kasvi. Kvinoasta syödään kasvin siemenet, jotka ovat hyvin ravinteikkaita ja sisältävät runsaasti proteiineja, aminohappoja ja mineraaleja.

Kvinoasuurimot sopivat puuroon, keittoihin, salaatteihin, patoihin ja lisäkkeeksi riisin ja kuskusin tapaan. Kvinoasuurimot tulee huuhdella kuumalla vedellä ennen käyttöä. Keittoaika noin 15 minuuttia.

Hirssi

Yksi vanhimmista viljakasveista on hirssi, jota viljellään eri puolilla maailmaa. Hirssin jyvä on kaikkein pienin viljanjyvistä. Jyvät suositellaan huuhdeltavan kiehuvalla vedellä ennen käyttöä, jotta niiden kitkerä maku poistuu. Hirssi on erittäin ravitsevaa.

Hirssisuurimot sopivat käytettäväksi riisin tavoin esimerkiksi ruokaisissa salaateissa. Sekä suurimot että hiutaleet sopivat puuroon.

Tattari

Tattari ei ole viljalaji, vaan se kuuluu tatar-kasviheimoon. Tattari on Suomen vanhimpia viljelyskasveja. Tattari sisältää elimistölle tärkeitä aminohappoja, kivennäis- ja hivenaineita. Herkkävatsaisille sopiva tattari on helposti sulavaa. Maku on melko voimakas.

Hiutaleista, rouheesta ja suurimoista voi keittää puuroa. Suurimot sopivat ruoanlaittoon riisin tavoin. Jauhoja voi käyttää leivonnassa.

Lisää aiheesta