Kirsikkatomaatit kurottelevat korkeuksiin Johan ja Kajsa Lassanderin tomaattitarhalla Närpiön Finbyssä.
Viljelmä kuuluu Osuuskunta Närpiön Vihannekseen, jossa on yhteensä 37 osakasta. Lassanderien tomaattitarhalla keskitytään nimenomaan kirsikkatomaatteihin, joita kasvaa kahdessa muovihuoneessa yhteensä 6000 neliömetrin alalla.
Kirsikkatomaatti on ensimmäisiä Suomeen rantautuneita erikoistomaatteja.
”Sen maku on yhtä aikaa hieman hapan ja makea. Kirsikkatomaatti sopii leivälle, salaattiin ja lämpimiin ruokiin. Uunissa maku vain paranee”, Kajsa Lassander määrittelee.
Kirsikkatomaattien lajiketta ei Lassanderien tarhalla vaihdeta hetken mielijohteesta, vaan se pidetään samana useita vuosia.
”On parempi oppia hyvin jokin lajike metkuineen kuin kokeilla jatkuvasti uutta”, Johan Lassander sanoo.
Ympärivuotisilla tomaattitarhoilla taimet vaihdetaan tavallisesti kerran vuodessa. Lassanderit ovat valinneet toisen tavan: he istuttavat nuoria taimia vanhojen väliin. Menetelmä on työläs, mutta sen ansioista satoa saadaan tauotta läpi vuoden.