Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Neljä tapaa lisätä kasviksia ruokavalioon

Teksti:
Taina Luova. Artikkelia on päivitetty 2.9.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 2.9.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Syö kasviksia sellaisenaan, käytä lisukkeena tai sujauta osaksi vaikkapa laatikkoa, pitsaa tai leivonnaisia.

1. Syö kasviksia sellaisenaan

  • Alkupalana ennen ruokaa.
  • Osana väli- tai iltapalaa: porkkanaa, kurkkua, tomaattia, kukkakaalia, avokadoa, omenaa, appelsiinia, viinirypäleitä, luumuja, banaania tai marjoja. Kasviksia on helppo ottaa vaikka evääksi mukaan, kun ne on pesty ja pilkottu etukäteen.
  • Leivän päällä salaatteja, kurkkua, paprikaa, tomaattia, banaania, punajuurta jne.
  • Tapaksina, alkupaloina tai illanistujaisissa dipattavina kasviksina esimerkiksi kukkakaalia, paprikoita, kurkkuja, varsiselleriä, porkkanoita, retiisiä jne.
  • Välipaloina rusinoita, kuivattuja hedelmiä sekä pähkinöitä.

2. Käytä kasviksia lisukkeena

  • Juurekset kuorittuina ja paloiksi leikattuina tai raasteena.
  • Sellaisenaan tai pilkottuina paprikaa, omenaa, salaatteja, kaaleja, sipuleita, meloneita, viinirypäleitä, sitrushedelmiä, päärynää, maissia, kurkkua ja herneitä joko yksitellen tai sekoitettuna salaattina.
  • Säilykkeinä kurkkua, punajuurta, kurpitsaa, hapankaalia, tomaattia, oliiveja, kaprista tai marjahyytelöitä, survottua puolukkaa jne.
  • Kypsennettyinä kukkakaalia, porkkanaa, herneitä, maissia, hapankaalia, sipulia, leikkopapuja.
  • Pakastealtaasta löytyy laaja valikoima eri tarkoituksiin sopivia kasvissekoituksia. Niistä kasvislisän saa nopeasti ja vaivattomasti.

3. Käytä kasviksia pääruokana

  • Keitoissa: kasvissosekeitto, sipulikeitto, hernekeitto, kesäkeitto, tomaattikeitto.
  • Muhennoksissa: papu- ja linssimuhennokset.
  • Pihveissä ja letuissa: punajuuripihvit, kasvispihvit, pinaatti- tai porkkanaletut.
  • Vokkiruoissa.
  • Ruokaisissa salaateissa.

4. Käytä kasviksia osana muuta ruokaa

  • Lisää kasviksia laatikkoruokiin, kiusauksiin, keittoihin, kastikkeisiin, vokkeihin ja täytä niillä pitsa tai piiras.
  • Porkkana, kesäkurpitsa, paprika, sienet, sipulit ja tomaatti sopivat monenlaisiin leivonnaisiin.
  • Pähkinät, mantelit ja kuivatut hedelmät ovat oleellinen osa tiettyjä leivonnaisia ja ruokia joko rakenteen, suutuntuman tai maun vuoksi.
  • Marjakeitot, -kiisselit, -salaatit ja -piirakat maistuvat sekä jälkiruokana että välipalana.
  • Pirtelöissä ja shoteissa marjat ja hedelmät sekoitetaan juomaksi keskenään tai yhdistetään maidon, jogurtin tai jäätelön kanssa.