Neljä tapaa lisätä kasviksia ruokavalioon - Yhteishyvä

Neljä tapaa lisätä kasviksia ruokavalioon

Neljä tapaa lisätä kasviksia ruokavalioon

Syö kasviksia sellaisenaan, käytä lisukkeena tai sujauta osaksi vaikkapa laatikkoa, pitsaa tai leivonnaisia.

Jaa Somessa
Teksti
Taina Luova. Artikkelia on päivitetty 2.9.2016.
Kuvat
SOK

1. Syö kasviksia sellaisenaan

  • Alkupalana ennen ruokaa.
  • Osana väli- tai iltapalaa: porkkanaa, kurkkua, tomaattia, kukkakaalia, avokadoa, omenaa, appelsiinia, viinirypäleitä, luumuja, banaania tai marjoja. Kasviksia on helppo ottaa vaikka evääksi mukaan, kun ne on pesty ja pilkottu etukäteen.
  • Leivän päällä salaatteja, kurkkua, paprikaa, tomaattia, banaania, punajuurta jne.
  • Tapaksina, alkupaloina tai illanistujaisissa dipattavina kasviksina esimerkiksi kukkakaalia, paprikoita, kurkkuja, varsiselleriä, porkkanoita, retiisiä jne.
  • Välipaloina rusinoita, kuivattuja hedelmiä sekä pähkinöitä.

2. Käytä kasviksia lisukkeena

  • Juurekset kuorittuina ja paloiksi leikattuina tai raasteena.
  • Sellaisenaan tai pilkottuina paprikaa, omenaa, salaatteja, kaaleja, sipuleita, meloneita, viinirypäleitä, sitrushedelmiä, päärynää, maissia, kurkkua ja herneitä joko yksitellen tai sekoitettuna salaattina.
  • Säilykkeinä kurkkua, punajuurta, kurpitsaa, hapankaalia, tomaattia, oliiveja, kaprista tai marjahyytelöitä, survottua puolukkaa jne.
  • Kypsennettyinä kukkakaalia, porkkanaa, herneitä, maissia, hapankaalia, sipulia, leikkopapuja.
  • Pakastealtaasta löytyy laaja valikoima eri tarkoituksiin sopivia kasvissekoituksia. Niistä kasvislisän saa nopeasti ja vaivattomasti.

3. Käytä kasviksia pääruokana

  • Keitoissa: kasvissosekeitto, sipulikeitto, hernekeitto, kesäkeitto, tomaattikeitto.
  • Muhennoksissa: papu- ja linssimuhennokset.
  • Pihveissä ja letuissa: punajuuripihvit, kasvispihvit, pinaatti- tai porkkanaletut.
  • Vokkiruoissa.
  • Ruokaisissa salaateissa.

4. Käytä kasviksia osana muuta ruokaa

  • Lisää kasviksia laatikkoruokiin, kiusauksiin, keittoihin, kastikkeisiin, vokkeihin ja täytä niillä pitsa tai piiras.
  • Porkkana, kesäkurpitsa, paprika, sienet, sipulit ja tomaatti sopivat monenlaisiin leivonnaisiin.
  • Pähkinät, mantelit ja kuivatut hedelmät ovat oleellinen osa tiettyjä leivonnaisia ja ruokia joko rakenteen, suutuntuman tai maun vuoksi.
  • Marjakeitot, -kiisselit, -salaatit ja -piirakat maistuvat sekä jälkiruokana että välipalana.
  • Pirtelöissä ja shoteissa marjat ja hedelmät sekoitetaan juomaksi keskenään tai yhdistetään maidon, jogurtin tai jäätelön kanssa.
Julkaistu: 2.9.2016
Muokattu: 4.12.2018
Jaa Somessa