Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Piimästä pitävät ainakin suolisto ja sydän

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 16.3.2020
|
Muokattu: 23.3.2021
Piimällä on suomalaisessa ruokakulttuurissa pitkät perinteet. Lue, mitä tutkimukset kertovat hapanmaitotuotteiden käytöstä.
  1. Piimä sisältää luontaisesti maitohappobakteereita, sillä se valmistetaan maidosta maitohappobakteerien avulla hapattamalla. Piimään voidaan myös lisätä erilaisia maitohappobakteereja. Hapatettujen maitotuotteiden säännöllinen käyttö on terveyden kannalta hyödyllistä, vaikka aivan tarkalleen ei tiedetä, mihin terveysvaikutukset perustuvat. Hyötyjen arvellaan selittyvän ainakin osaksi sillä, että hapatetut maitotuotteet vaikuttavat myönteisesti suolistomikrobistoon ja suoliston terveyteen. Tutkimusten mukaan hapanmaitotuotteiden käyttö voi pienentää tyypin 2 diabeteksen, suolistosyövän ja rintasyövän riskiä. Se voi lisäksi vähentää elimistössä piilevää matala-asteista tulehdusta ja vaikuttaa myönteisesti painonhallintaan.
  2. Piimä ja muut hapanmaitovalmisteet voivat olla hyväksi sydämen terveydelle. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan mukaan runsaasti hapatettuja maitotuotteita käyttävillä miehillä oli pienempi sydäninfarktin riski kuin niitä vähän käyttävillä. Tutkittujen yleisimmin käyttämä hapanmaitotuote oli piimä. Infarktiriskiä pienentävä vaikutus havaittiin, kun hapanmaitotuotteiden käyttömäärä oli keskimäärin 4,5 desilitraa päivässä. Nykyisten ravitsemussuositusten mukaan nestemäisiä maitovalmisteita neuvotaan käyttämään 5–6 desilitraa päivittäin.
  3. Vähärasvaiset ja rasvattomat maitotuotteet ovat tärkeä osa niin sanottua DASH-ruokavaliota, jota hyödynnetään kohonneen verenpaineen hallinnassa. Ruokavalio voi alentaa verenpainetta parhaimmillaan lähes yhtä tehokkaasti kuin verenpainelääkitys. Se näyttää olevan hyödyksi myös painonhallinnassa, tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja aivoterveyden edistämisessä. Maitotuotteiden lisäksi ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä kuitupitoisia viljavalmisteita, kalaa, kasviöljyjä, pähkinöitä, siemeniä ja vaaleaa lihaa.