Suomalaiset ovat äänestäneet ruisleivän Suomen kansallisruoaksi. Kansallisruokaäänestyksen voittaja julkistettiin torstaina 19.1.2017.
Äänestys järjestettiin viime vuonna kahdessa erässä. Kesällä yli 11 000 suomalaista ehdotti erilaisia ruokia, joista raati valitsi 12 finalistia. Loppuvuoden finaalissa ehdokkaille annettiin noin 40 000 ääntä. Ruisleipä oli selvä voittaja lähes 10 000 äänellä. Kärkijoukossa olivat myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kanssa.
Kukin 12 finalistista saa oman nimikkokuukautensa. Vuosi alkaa pitsan kuukaudella. Ruisleivän kuukautta vietetään maaliskuussa.
Kansallisruokaäänestyksen järjesti ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa.