Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ruisleipä on Suomen kansallisruoka

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 19.1.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Suomalaiset äänestivät ruisleivän Suomen kansallisruoaksi. Kaikki 12 finalistia saivat oman nimikkokuukauden.

Suomalaiset ovat äänestäneet ruisleivän Suomen kansallisruoaksi. Kansallisruokaäänestyksen voittaja julkistettiin torstaina 19.1.2017.

Äänestys järjestettiin viime vuonna kahdessa erässä. Kesällä yli 11 000 suomalaista ehdotti erilaisia ruokia, joista raati valitsi 12 finalistia. Loppuvuoden finaalissa ehdokkaille annettiin noin 40 000 ääntä. Ruisleipä oli selvä voittaja lähes 10 000 äänellä. Kärkijoukossa olivat myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kanssa.

Kukin 12 finalistista saa oman nimikkokuukautensa. Vuosi alkaa pitsan kuukaudella. Ruisleivän kuukautta vietetään maaliskuussa.

Kansallisruokaäänestyksen järjesti ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

4 tapaa nauttia ruisleipää

Finalistien nimikkokuukaudet

  • Tammikuu: Pitsa
  • Helmikuu: Hernekeitto
  • Maaliskuu: Ruisleipä
  • Huhtikuu: Mämmi
  • Toukokuu: Kalakeitto
  • Kesäkuu: Viili
  • Heinäkuu: Karjalanpiirakka
  • Elokuu: Mustikkapiirakka
  • Syyskuu: Paistetut muikut/silakat perunoilla
  • Lokakuu:  Karjalanpaisti
  • Marraskuu: Graavi kala
  • Joulukuu: Maksalaatikko