Ruoka-allergiassa elimistö reagoi tietyssä ruoka-aineessa olevaan proteiiniin. Allergiat ovat yksilöllisiä, ja ne voivat alkaa missä tahansa vaiheessa elämää.
Sietokyky vaihtelee ruoka-aineittain, ruoka-aineen määrän ja käsittelytavan mukaan. Kun elimistön puolustuskyky kehittyy iän tai siedätyksen myötä, oireilu voi vähentyä tai siitä voi päästä kokonaan eroon.
Allergiaoireita aiheuttava proteiini voi myös muuttua ruoanvalmistuksen aikana vähemmän allergisoivaksi. Siksi leivontaan käytetty kananmuna tai UHT-kuumennettu tai keitetty maito voivat sopia allergiselle paremmin kuin käsittelemätön muna tai maito.
Ruoka-allergian oireet
Ruoka-allergian oireet vaihtelevat lievästä vatsakivusta ja ihottumasta äkilliseen, henkeä uhkaavaan yliherkkyysreaktioon eli anafylaktiseen shokkiin. Sen oireita ovat laaja nokkosihottuma, kutina, verenpaineen lasku ja hengitysvaikeudet. Hengenvaaralliset oireet liittyvät esimerkiksi kala- ja pähkinäallergiaan.
Lapsilla, nuorilla ja aikuisilla tyypillisiä oireita ovat suun kutitus, huulten ja limakalvojen turpoaminen, vatsakivut ja ripuli. Pikkulapsilla tavallisia oireita ovat nokkosihottuma tai maitorupi ja siihen liittyvät suolisto-oireet, kuten ripuli tai oksentelu.