Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suosikkikasvis kesäkurpitsa – reseptit nopesta naposteltavista pastaan ja keittoihin

Teksti:
Helena Saine-Laitinen, Yhteishyvä
Kuvat:
Grillatut kesäkurpitsat
Julkaistu: 29.8.2019
|
Muokattu: 17.6.2024
Monikäyttöinen kesäkurpitsa tuo lautasille kevyttä ja edullista kasvislisää. Se toimii myös kätevästi perunan tai pastan tilalla ja mehevöittää leivonnaiset suklaakakusta sämpylöihin. Miedonmakuinen kesäkurpitsa maistuu myös lapsille. Lue alta vinkit kesäkurpitsan monipuoliseen käyttöön ja ota talteen herkulliset reseptit!

Kesäkurpitsa on helppo valmistaa

Suosikkikasvis on helppo valmistaa, sillä se on ohutta kuorta myöten kokonaan syötävää. Se vaatii siis vain huuhtaisun ja kannan poiston ennen käsittelyä. Kesäkurpitsan voi valmistaa monella tapaa. Monipuolinen vihannes maistuu niin raastettuna, paahdettuna, paistettuna, höyrytettynä kuin grillattuna. Kokeile siis rohkeasti upottaa kesäkurpitsaa keittoihin, paistoksiin, pataruokiin ja taikinoihin. Lempeän makunsa ansiosta kesäkurpitsan voi maustaa monella tavalla, mutta ainakaan sitruunan, valkosipulien ja yrttien yhdistelmällä ei voi mennä vikaan.

Kesäkurpitsa on parhaimmillaan keväällä ja kesällä

Kesäkurpitsaa saa kaupoista vuoden ympäri, mutta parhaimmillaan se on loppukeväästä alkusyksyyn. Kesäkurpitsa on parhaimmillaan melko pienenä ja napakkana. Enintään 20 senttiä pitkän kesäkurpitsan vaalea sisus on kiinteän pehmeää. Isompien yksilöiden malto muuttuu höttöiseksi ja maistuu vetiseltä, jolloin se kannattaa kaapia lusikalla pois.

Kesäkurpitsaa grillissä

Kesäkurpitsapihvit x 4

Kesäkurpitsa maistuu makeissa herkuissa

Kesäkurpitsa mehevöittää keitot

Pientä hyvää kesäkurpitsasta

Koko ateria kesäkurpitsasta

Lämmittävät kesäkurpitsavuokaruoat ja –lasagnet

Kesäkurpitsa sopii myös säilöntään

Tiesitkö kesäkurpitsasta?

  • Kesäkurpitsalajikkeita tunnetaan satoja erilaisia, mutta meillä tutuin ja käytetyin on nimeltään zucchini.

  • Kesäkurpitsan väri vaihtelee keltaisesta tummanvihreään ja muoto voi olla pitkulaisen sijaan pyöreä tai kiekkomainen.

  • Kesäkurpitsa sisältää energiaa vain 18 kcal/100 g, joten se keventää monia ruokia.

  • Myös kesäkurpitsan kukat ovat syötäviä.