Proteiinin osuuden tulisi olla 10–20 prosenttia päivittäisestä energiansaannista. Proteiinia tarvitaan kasvuun ja kudosten uudistumiseen. Se on myös välttämätön ravintoaine, jota tarvitsemme muun muassa hormonien, vasta-aineiden ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon.
Suomalaiset saavat proteiinia yleensä riittävästi, mutta erityisesti kasvisruokavaliota noudattavien tulisi kiinnittää huomiota riittävän monipuoliseen proteiinin saantiin. Tärkeimpiä proteiinin lähteitä ovat liha-, maito- ja viljavalmisteet sekä palkokasvit. Lihansyöntiä suositellaan vähennettäväksi, joten sitä voi järkevästi korvata osittain tai kokonaan kasviproteiinin lähteillä sekä maitovalmisteilla tai vaikka silloin tällöin uusilla proteiinivalmisteilla.
Tässä kolme uutta, kotimaista proteiinin lähdettä.