Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

X-tran kaneli paljastui voittajaksi Kuluttaja-lehden kanelivertalussa

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
123rf
Julkaistu: 21.12.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Testissä vertailtiin 8 eri merkkisen kanelin koostumuksia. Tuotteista etsittiin kumariinia, epäpuhtauksia ja myrkkyjä. Eroja oli valtavasti.

Jouluun kuuluu kanelin tuoksu ja maku. Piparit, glögi, riisipuuro – kaikissa näissä nautimme kanelin tuoksusta ja mausta. Kun Kuluttaja-lehti vertaili joulun alla eri kaneleita, niissä paljastui huomattavia eroja.

Vertailussa kaneleista etsittiin muun muassa homeita, PAH-yhdisteitä, tuhkaa, hiekkaa sekä kumariinia. Haitallisten aineiden löytyminen mausteista ei ole epätavallista.

Testissä oli mukana seuraavat kanelimerkit: X-tra, Golden Star, Santa Maria, Meira, Salliselta, K Menu, Kania ja Urtekram.

X-tran kaneli sai parhaan arvosanan

Kokonaispisteitä lehden testissä sai eniten S-ryhmän X-tra Jauhettu kaneli. Sen pistemäärällä kaneli luokiteltiin erittäin hyväksi ja valittiin testivoittajaksi.

X-tran kaneli paljastui myös aistinvaraisessa vertailussa kaikkein aromikkaimmaksi yhdessä Golden Starin kanelin kanssa. Näissä kahdessa oli eniten eteerisiä öljyjä, joista syntyy kanelin mausteinen tuoksu ja maku.

Testin kaneleista ei yhdestäkään löytynyt merkittäviä määriä vaarallisia PAH-yhdisteitä tai homemyrkkyä. Sen sijaan kumariinin määrissä oli huomattavia eroja, jopa kymmenkertaisia.

Eniten kumariinia löytyi Golden Starin kanelista: teelusikallisessa 10,5 milligrammaa. Se ylitti selvästi aikuisen suositellun päiväannoksen. Golden Starin jälkeen eniten kumariinia oli Santa Marian kanelissa ja kolmanneksi eniten Meiran ja Salliselta -kaneleissa.

Kahdessa kanelissa ei ollut kumariinia lainkaan: Lidlin Kaniassa ja Urtekramin luomukanelissa.

Lidlin Kania-kanelista löytyi 1,8 prosenttia hiekkaa, jota Kuluttaja-lehden asiantuntija piti ”suurehkona määränä”.

Mitä on kumariini?

Kumariini on aromaattinen yhdiste, jota esiintyy monissa kasveissa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kanelin runsas säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa sen sisältämän kumariinin vuoksi. Suositeltu turvallinen päiväsaanti on 1 milligramma jokaista 10:tä painokiloa kohti.

Jouluna ei ole kuitenkaan syytä huoleen, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, Evira muistuttaa.

Evira: Kanelin kumariini >>