Bräserad fänkål med pistagesmulor

Fänkål som långsamt tillagats i vitt vin är en festlig förrätt eller ett elegant tillbehör till exempelvis fisk. Rätten toppas med ett krispigt pistagecrumble smaksatt med persilja och citronskal.

Braised fennel with pistachio crumbs
Braised fennel with pistachio crumbs
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
5.8.2025 | Päivitetty 7.8.2025

4 portioner | Tillagningstid 30 min.

Ingredienser

2 (400 g) fänkålsstånd

1 msk smör

1 dl vitt vin

1 dl vatten

¼ tsk salt

Pistagesmulor

1 påse (70 g) skalade pistagenötter

½ kruka bladpersilja

1 citron (ekologisk)

en nypa salt

  1. Börja med att rosta nötterna. Hacka nötterna och rosta dem gyllenbruna i en torr stekpanna. Ställ nötterna till sidan i en skål.

  2. Skölj fänkålsstånden och ta bort de torra delarna. Skär båda fänkålsstånden på längden i fyra klyftor. Stek fänkålen gyllenbrun i smör i en stekpanna. Tillsätt vin, vatten och salt. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 20 minuter tills fänkålen är mjuk. Vänd några gånger under sjudningen.

  3. Finhacka persiljan. Tvätta citronen och riv skalet (1 tsk). Blanda pistagenötter, persilja, citronskal och salt i en skål. Lägg fänkålen på ett serveringsfat och strö över smulorna.

Aiheet