Fulländad dadeltårta

Dadelkakan når en ny nivå när den görs till en tårta. Tårtan fylls med fräsch lingonkompott och sammetslen kolamousse.

Fulländad dadeltårta
Fulländad dadeltårta
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
6.11.2025 | Päivitetty 6.11.2025

12 bitar | Tillagningstid 2 h. | Ugnstemperatur 170 °C

Tårtbotten

1 pkt (250 g) urkärnade dadlar

2 ½ dl stark kaffedryck

150 g smör

1 ½ dl farinsocker

2 ägg

2 ½ dl vetemjöl

½ dl potatismjöl

1 ½ tsk bakpulver

Kolamousse

1 pkt (85 g) ekologisk choklad med karamell och havssalt

2 askar (à 200 g) naturell färskost

1 burk (2 dl) vispgrädde

1 burk (2 dl) kolasås

Lingonkompott

1 ½ dl lingon (djupfrysta)

1 dl socker

Dessutom

spritspåse

tyll

lingon

(silverpärlor)

  1. Klä bottnen av en springform (diameter 18 cm) med bakplåtspapper. Placera strimlor av bakplåtspapper på kanterna.

  2. Skär dadlarna i några bitar. Koka dadlar och kaffe på svag värme i cirka 10 minuter. Mixa vid behov till en slät konsistens. Tärna fettet och blanda ner i dadelpurén. När fettet har smält, tillsätt socker och rör om. Tillsätt ägg och rör om väl. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten. Blanda snabbt till en jämn smet. Blanda inte för mycket, eftersom smeten då kan bli seg.

  3. Häll smeten i en bakform och grädda längst ner i ugnen i 175 grader i 60–70 minuter. Kontrollera om tårtan är färdig med en sticka. Stjälp upp tårtan när den har svalnat, slå in den i plastfolie och låt den sätta sig i kylskåpet.

  4. Tillaga lingonkompotten. Koka lingon och socker på svag värme i 10 minuter. Låt svalna. Låt stelna i kylskåp i några timmar.

  5. Tillaga moussen. Bryt chokladen i bitar i en mikrotålig bunke och smält chokladen i mikro på låg effekt korta stunder åt gången, rör om då och då. Vispa färskost, grädde och kolasås till en fast mousse. Vispa ner den något avsvalnade chokladen i moussen.

  6. Montera tårtan. Skär bottnen i tre delar. Lägg den nedersta delen med den skurna ytan uppåt på ett serveringsfat. Bred ut cirka ½ dl av moussen på bottnen och skeda upp hälften av kompotten. Lägg den mittersta delen ovanpå fyllningen och fyll den på samma sätt. Lägg den sista delen överst med den skurna ytan nedåt.

  7. Bred ut ett tunt lager med mousse ovanpå tårtan och kring kanterna. Skeda upp den återstående moussen i en spritspåse med tyll och spritsa längs tårtans kanter. Garnera med bär och eventuellt med silverpärlor.

Tips: Du kan tillaga tårtbottnen och lingonkompotten redan dagen innan.

Aiheet