Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ensiavun ABC: Miten toimia, kun kohtaa tajuttoman ihmisen?

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.6.2016
|
Muokattu: 1.4.2022
Onnettomuustilanteessa ensimmäisenä paikalle sattunut on usein joku muu kuin ammattilainen. Osaisitko sinä auttaa?

Tajuton ihminen on aina välittömässä hengenvaarassa. Tämä koskee niin sairauskohtauksen saanutta kuin vaikka päihteiden käytön takia tajuntansa menettänyttä.

Kun ihmisen tajunta laskee, lihakset veltostuvat. Jos pää on väärässä asennossa, voi veltostunut kieli tukkia hengitystiet.

"Pienikin teko, esimerkiksi hengitysteiden avaaminen ja soitto 112:een, voi pelastaa ihmisen hengen", Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen sanoo.

Jokaisella on oikeus tulla autetuksi ja velvollisuus auttaa. Ensiaputaitoja voit tarvita milloin ja missä vain.

Toimi näin, kun kohtaat heräämättömän henkilön

  • Pysähdy ja yritä herättää henkilöä puhuttelemalla äänekkäästi. Jos hän ei reagoi, ravistele hartioista. Jos et saa häntä vieläkään reagoimaan, tarvitset apua. 
  • Soita heti 112 ja kerro tilanne. Laita puhelin kaiutintoiminnolle. Saat hätäkeskuspäivystäjältä ohjeita ensiapuun ja voit jatkaa auttamista keskeytyksettä. 
  • Mikäli autettava ei ole selällään, käännä hänet. Avaa hengitystiet päätä ojentamalla ja leuankärjestä ylös kohottamalla. Tunnustele poskellasi ilmavirtaa ja katso rintakehän liikettä.
  • Jos tunnet ilmavirtauksen ja autettava hengittää normaalisti, kerro se hätäkeskukseen. Käännä autettava kylkiasentoon ja varmista vielä, että hengitystiet ovat avoinna. 
  • Jos autettava ei hengitä, aloita elvytys hätäkeskuksen ohjeiden mukaan ja jatka sitä, kunnes apua tulee paikalle.

Lue lisää Suomen Punaisen Ristin ensiapukursseista

Suomen Punainen Risti on yksi S-ryhmän vastuullisuuskumppaneista.

Lisää aiheesta