Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suurperheen äiti Anne Niemikorpi, Hollola

Näin kesytän kiireen – katso 5 vinkkiä!

Teksti:
Terhi Kangas
Kuvat:
Samuli Ikäheimo, Lauri Rotko, Terhi Kangas, Sami Pulkkinen, Saku Tuominen
Julkaistu: 22.1.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kysyimme viideltä ihmiseltä, kuinka he hallitsevat omaa ajankäyttöään. Näillä vinkeillä vältät kiireen tunteen.

Suvi Siljander

”Kun navetassa on neljäsataa sonnia, ei tilalla juuri vapaapäiviä tunneta. Eläimet on aina ruokittava ja hoidettava. Peltotöissä suurin kiiresesonki ajoittuu vapusta marraskuulle. Kun asioita tehdään säiden ehdoilla, ei tarkka etukäteissuunnittelu auta.

Kiireessä minua auttaa, kun suunnittelen elämää tasan tunnin eteenpäin. Tunneista tulee päiviä ja päivistä viikkoja. Maatilan emännälle on iso apu kauppojen aukioloaikojen vapautumisesta. Kauppaan ei enää tarvitse kiirehtiä.”

Anne Niemikorpi

”Kahdestatoista lapsestamme kotona asuu vielä yhdeksän, joten arki on aina täyttä. Pahimmista hetkistä selviän ’kakkumetodilla’.

Asiat ovat kakkuja, joista otan siivuja käsittelyyn. Esimerkiksi pyykkisavotassa, joka perheessä on valtava, on pyykkien viikkaus oma kakkunsa. Yksi kakkusiivu ovat pyyhkeet, toinen lakanat, kolmas isojen vaatteet, neljäs pienten vaatteet. Näin hoituu myös kakku nimeltä parittomat sukat: lajittelen väreittäin, raidallisiin, kuviollisiin. Näin hommat tulevat tehtyä.”

Teemu Iivari

”Kiirettä yritän välttää tekemällä koulutehtävät ajoissa, enkä vasta viimeisenä iltana. Opiskelen palveluliiketoimintaa ja juuri nyt on käynnissä työharjoittelujakso: olen yhden päivän viikosta koulussa ja neljä työharjoittelussa. Kun työpäivän jälkeen odottavat koulutehtävät, kiireen tunne syntyy pitkälti väsymyksestä.

Lyhyt, mutta perusteellinen tauko kahvin äärellä auttaa rauhoittumaan ja pääsemään irti ’työmoodista’. Se, ettei stressaa liikaa, on hyvä alku kiireen hallintaan.”

Mia Smedlund

”Ruuhkavuotisessa arjessa perheen ja työn ristipaineissa tapani rauhoittua on jooga. Krooninen migreeni on pakottanut vaihtamaan fyysisemmistä muodoista rauhallisempaan yin-joogaan tai medi-joogaan.

Hengitysharjoitukset auttavat myös kivun keskellä rentoutumaan. Kun särkypäiviä voi olla viikossa jopa neljä, jää kaikelle muulle liian vähän aikaa, kun arkea pitää ’kiriä kiinni’. Varttikin joogaa riittää, kun tarvitsee akuutin irtioton kiireestä.”

Saku Tuominen

”Itselleni kiire tarkoittaa tunnetta siitä, että tekemistä on enemmän kuin aikaa. Se voi olla innostavaa, jos on olo, että kaikesta huolimatta tilanteesta selviää. Jos sovitut asiat jäävät tekemättä tai ne tulee tehtyä huonosti, voi alkaa ahdistaa.

En usko, että kiireestä pääsee eroon millään muulla tavalla kuin luopumalla jostain. Tekemällä vähemmän. Valitettavasti olemme todella huonoja sanomaan EI, koska kuvittelemme sen johtavan pienempään elämään, vaikka totuus on juuri päinvastainen. Itse pyrin tunnistamaan olennaisen ja keskittymään siihen.”

Lue lisää