Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nana Kaarala on etsinut käytännön vinkkejä arkensa hallintaan vanhasta elämäntaito-oppaasta.

Yrittäjä ja perheenäiti Nana Kaarala luopui sosiaalisista suhteista: ”Minulla ei ole kiire”

Teksti:
Terhi Kangas
Kuvat:
Amanda Aho
Julkaistu: 27.1.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Yrittäjä, perheenäiti Nana Kaarala luottaa siihen, että hyvän organisoinnin avulla asiat pysyvät aikataulussa.

Viitisen vuotta sitten Nana Kaarala myi ison kuntokeskuksen, jonka eteen hän oli yrittäjänä tehnyt vuosikausia töitä. Kahden lapsen äiti halusi hidastaa tahtia. Kaarala ei kuitenkaan vetäytynyt viettämään erakkoelämää vaan työskentelee edelleen yrittäjänä.

Päällepäin hänen arkensa näyttää edelleen kiireiseltä: on oma yritys, lasten kuljettaminen harrastuksiin ja omat harrastukset. 14-vuotias urheilee kilpajoukkueessa, ja fysioterapeuttina työskentelevä Kaarala opastaa häntä lihashuollossa ja ravitsemuksessa. Kaarala kuntoilee aktiivisesti myös itse: juoksua, kuntosalia, jumppaa – kerran viikossa omaa jumpparyhmää ohjaten. Eli kiirettä ruuhkavuotisen arjessa pukkaa?

”Itse asiassa ei pukkaa. Inhoan sanaa kiire. Minulla on vahvat perhearvot ja haluan olla päivittäin läsnä lasteni elämässä. Yrittäjänä minun on helpompi määrittää oma vapaa-aikani. Asiat pysyvät kasassa ja aikataulussa, kun ne organisoi ennakoiden”, Kaarala kertoo.

”Olen joutunut luopumaan mökkeilystä ja sosiaalisista suhteista.”

Kun pojalla on jääkiekko-ottelu toisella paikkakunnalla, hyppää Kaarala lasten ja tietokoneen kanssa autoon ja suuntaa jäähallin kautta paikkakunnan trampoliinipuistoon. Lasten harrastaessa hän hoitaa yrityksen juoksevia asioita kahviossa.

Jos kiireen tunne meinaa ottaa niskalenkkiä, Kaarala turvaa meditointiin. Lapsetkin ovat jo tottuneet siihen, että kun äiti istuu kotona tutussa asennossa silmät suljettuina, on paras olla pyytämättä mitään. Kaarala on hyväksynyt sen, ettei nykyiseen elämäntilanteeseen saa soviteltua kaikkea haluamaansa.

"Minulla on vahvat perhearvot ja haluan olla päivittäin läsnä lasteni elämässä."

”Olen joutunut luopumaan mökkeilystä ja sosiaalisista suhteista. Toki tapaan myös ystäviäni, mutta harvemmin kuin ennen. Tämä on karsinut osan ihmisistä pois elämästäni, mutta tosiystävät eivät ole hylänneet.”

46-vuotias Kaarala toteaa olevansa hieman vanha sielu, jolle ikäihmiset ovat aina olleet sydäntä lähellä. Omilla ikätovereilla tuntuu olevan aina kiire, mutta mummoilla ja papoilla ei. Heidän kanssaan käydyt kiireettömät keskustelut voimauttavat myös arjessa. Kaarala on ammentanut monia arjen vinkkejä vanhasta elämäntapaoppaasta nimeltä Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi. Teos on hänen raamattunsa, johon voi palata aina uudelleen, kun omien arvojen mukainen toiminta vaatii kirkastusta. Kirjan vinkistä hän muun muassa alkoi mennä viimeistään iltakymmeneltä nukkumaan, ja heräämään jo kuudelta.

”Näin ehdin heti aamusta nauttia omasta rauhasta. Juon kahvia, meditoin, pesen pyykkiä ja ulkoilen koirani kanssa ennen kuin muut heräävät. Alkuun väsytti pimeyden keskellä, mutta tämä sopii minulle. Kehoni vaatii pitkän ja rauhallisen aamun, jotta päivä on kiireetön.”

Lue lisää