Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari vastaa Helsingin Juhlaviikkojen taiteellisesta suunnittelusta vuonna 2019 ja 2020.

30-vuotias Taiteiden yö avaa juhlaviikot – Käy katsomassa ainakin nämä taiteellisen johtajan suositukset

Teksti:
Kirsi Hemanus
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 9.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari takaa, että kulttuuritapahtuma tarjoaa jokaiselle jotakin. Esimerkiksi Huvila-telttaan tuodaan sata sänkyä, jotta kahdeksan tuntia kestävän Sleep-teoksen aikana voi nukkua.

Millainen tapahtuma on Helsingin juhlaviikot, taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari?

”Juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali. Sen aloittaa Taiteiden yö, joka täyttää nyt 30 vuotta. Koska festivaaleilla on yhteensä monta sataa esitystä, haasteena on etsiä uusia muotoja, jotka voisivat toteutua vähän pienempinä.

Odotan festivaalia hyvällä jännityksellä. Meillä on tulossa yhdeksän maailman ensi-iltaa, joista viisi julkisessa tilassa. Yksi niistä on äänivaloteosten sarja, joka pystytetään Helsingin rautatieasemalle, lentokentälle ja satamaan.

Tavoitteena on tuoda positiivista lisäväriä näihin paikkoihin: parantaa ihmisten matkustuskokemusta ja antaa mahdollisuus pysähtyä taiteen äärelle.”

Mihin suuntaan haluat viedä juhlaviikkoja?

”Näen oman roolini kuin Aalto-jakkaran kolmena jalkana, joita ovat teknologia, muotoilu eli ihmisen näkökulma sekä taide. Minua kiinnostaa teknologia ja ihmisen suhde koneisiin. Mitä jää, kun koneet tekevät suuren osan työstä? Silloin jää taide.

"Kahdeksan tuntia kestävän teoksen aikana voi nukkua."

Vaikkapa klassisen musiikin konsertissa istutaan yhdessä hiljaa ja keskitytään. Tällaiset yhteiset jaetut kokemukset ovat nykyisin harvinaisempia, kun ihmiset ovat hyvin paljon kiinni omissa tietovirroissaan.

Pohdimme paljon myös taiteen yhteyttä hyvinvointiin ja terveyteen. Sleep on Max Richterin teos, joka on sävelletty unen sykleihin. Huvila-telttaan tuodaan sata sänkyä, joten kahdeksan tuntia kestävän teoksen aikana voi nukkua.”

Taide leviää nykyään jakamisen kautta sosiaalisessa mediassa – mitä se merkitsee juhlaviikoille?

”Näen sen mahdollisuutena, sillä monet teoksista esitetään julkisissa tiloissa. Tänä vuonna meillä on esimerkiksi kolme nykysirkusta, joita yhdistää vahva graafinen selkeys. Teokset ovat hyvin kuvattavissa ja jaettavissa.”

Mitä tärppejä voisit antaa kävijöille?

”Huvila-teltassa esiintyy vahvoja naisartisteja, kuten Anna Calvi, Courtney Barnett ja Omara Portuondo. Lisäksi on isoja orkesteriteoksia, esimerkiksi Schumannin Kohtauksia Goethen Faustista, jonka RSO esittää Hannu Linnun johdolla ja Jussi Nikkilän ohjaamana Kaapelitehtaalla. Se on juhlaviikoille uusi paikka.

"Ei kaikkea kaikille vaan jokaiselle jotakin.”

Kuorojen kierros Senaatintorilla on poikkeuksellinen maailmanlaajuisesti; siinä laulaa yli sata kuoroa. Yhteislaulu on suomalainen ilmiö ja hyvinvoinnille tärkeää. Lämppärinä on tänä vuonna Tytti Arolan robottikuoro eli koneellisesti tuotettua musiikkia. Tämä on yksi juhlaviikkojen maailman ensi-illoista.

Keskustakirjasto Oodin eteen tule puhallettava rakennus Auboria, joka on tila rauhoittumiselle. Teemme tapahtumia sekä kaupunkilaisille että vierailijoille. Ei kaikkea kaikille vaan jokaiselle jotakin.”

HOK-Elanto on juhlaviikkojen pitkäaikainen yhteistyökumppani

Vuoden 2019 yhteistyötapahtumia ovat:

  • Taiteiden yö 15.8.

  • Orgōne sekä Nicole Willis & Banda Palomita, to 15.8. klo 19, Huvila.

  • Tribute to David Bowie’s Blackstar & Björk’s Debut, esiintyjinä Stargaze-kollektiivi sekä Anna Calvi, Soap&Skin ja Laetitia Sadier, ti 20.8. klo 19, Huvila.

  • Lisa Hannigan with Stargaze, ke 21.8. klo 19, Huvila.

  • Loney Dear & Anna Meredith, pe 23.8. klo 20, Huvila.

  • D.R.E.A.M.G.I.R.L.S., su 26.8. klo 19, Huvila.

  • Kokemuksellinen ääniteos UXO, pe 30.8. klo 19, la 31.8. klo 16 ja 19, su 1.9. klo 19, Kattilahalli, Suvilahti.

  • Art goes Kapakka -festivaalissa 15.–24.8. on mukana useita HOK-Elannon ravintoloita.

  • Taiteiden yönä huipentuu myös Alepa-fillarikampanja, Fillart. Taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari valitsee silloin kampanjan pääteoksen siihen mennessä ladattujen kuvien joukosta.

Fillarilla ympäri Helsinkiä