Festlig sillmousse
Denna sillmousse läggs upp i glas och får en festlig topping med rom. Brynt smör och knapriga brödsmulor fulländar smakupplevelsen.


6 portioner | Tillagningstid 30 min
Brödsmulor
4 skivor (ca 100 g) mörkt formbröd (t.ex. Malaxlimpa)
50 g smör
Sillmousse
1 pkt (150 g) matjessill
1 liten rödlök
½ kruka dill
1 citron (ekologisk)
1 dl (½ burk) vispgrädde
1 burk (150 g) crème fraiche
1 tsk dijonsenap
¼ tsk grovmalen svartpeppar
en nypa salt
Topping
1 burk (100 g) regnbågsrom
dill
Finfördela brödet med en kniv eller i en mixer till grova smulor.
Lägg smöret i en stekpanna. Koka på hög medelvärme under ständig omrörning. Låt smöret bubbla. Tillsätt brödsmulorna när smöret börjar skumma och dofta nötaktigt. Stek brödsmulorna under omrörning i ett par minuter. Ta ur pannan och låt svalna.
Skölj sillfiléerna och torka dem med hushållspapper. Skär filéerna i små tärningar. Skala och finhacka löken. Finhacka dillen. Tvätta citronen, riv skalet (1 tsk) och pressa ur saften (2 msk). Vispa grädden till stadigt skum. Blanda ingredienserna till moussen i den vispade grädden och låt stå och dra kallt i 10 minuter.
Lägg upp sillmousse i portionsskålar med en sked. Strö över brödsmulor. Toppa med rom och dill.



