Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Historiallisen hyvä muikkuvuosi oli 15 vuotta sitten, ja tästä vuodesta voi taas toivoa erinomaista.

Hanna Jensen: Muikku on kuin sipsi voityynyllä

Teksti:
Hanna Jensen
Kuvat:
Lehtikuva
Julkaistu: 3.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
”Kun aikoo syödä ensin hiukan jauhoissa kieriteltyjä, sitten railakkaassa voissa paistettuja neulamuikkuja, on syytä varata puolitoista litraa vettä janojuomaksi”, muistuttaa Hanna Jensen.

Kuka on koskaan syönyt – ikinä missään – terveellistä muikkusalaattia? Tai nauttinut keitetyistä muikuista kaalin kera?

Ei kukaan. Muikuissa on kyse voista ja paistamisesta. Ilman voita ei ehkä tulisi herkuteltua kenenkään selkäeviä, mutta kyllin kylvetetty muikku on kuin pitsiin puettu merellinen – tai paremminkin järvellinen – sipsi voityynyllä.

Muikku on asettunut Suomeen jo 10 000 vuotta sitten, ja pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta se on hyväksynyt lähes kaikki järvet asuinalueekseen. Puhutaan oikein muikkujärvistä. Hopeakylkinen muikku on parvi- ja lohikala, joka viihtyy parhaiten suurissa ja keskikokoisissa vesissä.

"Muikussa on erityisesti hyviä rasvahappoja."

Raukalla on pieni ja hampaaton suu. Pienimpiä viisisenttisiä sinttejä kutsutaan neulamuikuiksi. Itä-Suomessa kaupan tiskillä asiakas saattaa pyytää mujetta, Perämerällä Raahesta pohjoiseen merimuikkua eli maivaa.

Kun aikoo syödä ensin hiukan jauhoissa kieriteltyjä, sitten railakkaassa voissa paistettuja neulamuikkuja, on syytä varata puolitoista litraa vettä janojuomaksi. Mutta samalla tulee syöneeksi hyviä rasvahappoja eli pitkäketjuisia Omega 3 -rasvahappoja, joita on erityisesti muikussa. Tämä ilmenee Itä-Suomen yliopistossa tehdystä väitöskirjastakin.

Näin paistat ja valitset sopivan puheenaiheen

Näin paistat parhaat neulamuikut: Katkaise tuoreesta muikusta pää taivuttamalla sitä eteenpäin, halkaise vatsa ja vedä sormella sisälmykset ulos kaloista. Huuhdo kalat ja pyyhi kevyesti talouspaperilla.

Jos haluat yllättää ruokaseurueen, lisää pannuun 25 grammaa voita ja sen sekaan ruokalusikallinen pieneksi hakattua, tuoretta timjamia tai rosmariinia. Paista ruisjauhoissa kieritettyjä muikkuja koosta riippuen 3–5 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet ja kypsiä.

Lisää sitten kastikkeeseen yhden sitruunan raastettu kuori ja sen mehu ja halutessasi vielä ruokalusikallinen kapriksia, saman verran hunajaa sekä pari lusikallista vettä. Kiehauta ja tarjoa kalat perunamuusin kera.

"Muikku on vähän kuin viini.”

Sopiva puheenaihe muikkujen naposteluun on esimerkiksi se, että muikku on vähän kuin viini. Silläkin on hyviä ja huonoja muikkuvuosia. Historiallisen hyvä muikkuvuosi oli 15 vuotta sitten, ja tästä vuodesta voi taas toivoa erinomaista.

Hanna Jensen on toimittaja, kirjoittaja ja tietokirjailija.

Muikkureseptejä

Hanna Jensenin kolumneja

Lisää aiheesta