Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Iskikö neuloosi? Tässä unelmiesi ilmainen sukkaohje, jonka saat vain meiltä!

Teksti:
Novita
Kuvat:
Novita
Julkaistu: 3.10.2022
|
Muokattu: 19.10.2022
Kaupallinen yhteistyö / Novita Syksyisin kutojat elävät unelmaa, sillä mikään ei voita villasukkia vilpoisen syyskelin jälkeen. Samaan kauteen osuu myös iloinen synttäripäivä, sillä Novitan rakastettu 7 Veljestä täyttää 50 vuotta. Sen kunniaksi saat meiltä yksinoikeudella ohjeet juhlavuoden upeisiin villasukkiin.

Pistä säpinää sukkapuikkoihin ja kudo juhlavuoden kauniit palmikkosukat

Oletko ikinä tullut ajatelleeksi, kuinka iso merkitys on yhdellä sukkaparilla? Tavallinen sukka on kenties vaatteista vaatimattomin, mutta itse tehdyt villasukat on aina kudottu rakkaudella – silmukka silmukalta aina varren ensimmäisistä kuvioista kärjen viimeiseen kavennukseen.

Samaa rakkautta on Novitan 7 Veljestä -kerissä, sillä tämä lanka on löytänyt tiensä kutojien sukkapuikoille jo 50 vuoden ajan. Juhlavuoden kunniaksi Novita lahjoittaa yksinoikeudella kaikille Yhteishyvän ystäville ohjeen juhlavuoden palmikkosukkiin, jotka on suunniteltu jokaisen kutojan puikoille. Jos et ole ennen kutonut sukkaa vartta pidemmälle, älä suotta pelkää puikkoihin tarttumista – tämä ohje on myös sinulle. ❤️

Ohjeen voit joko lukea suoraan alta tai ladata tulostettavan version tästä!

Novitan 7 Veljestä -langat kymmenissä kauniissa väreissä voit ostaa suoraan tästä linkistä

Novita 7 veljestä 50 vuotta -juhlasukat

Suunnittelija: Ronja Södersved
Lanka: Novita 7 Veljestä (100 g = 200 m)
Langan menekki: noin 100 (130) 150 g
Puikot: 3,5 mm sukkapuikot tai pyöröpuikot Magic Loop -tekniikkaa varten
Neuletiheys: noin 20 s x 26 krs = 10 cm c 10 cm
Koko: 1 (2) 3

Ohje on kirjoitettu sukkapuikoilla neulottavaksi, mutta sukat voi neuloa myös Magic Loop -tekniikalla. Varressa puikot I ja II muodostavat sukan etuosan ja puikot III ja IV takaosan. Jalkaterässä kantapään jälkeen puikot II ja III muodostavat päällyspuolen ja puikot I ja IV sukan alapuolen. Ohjeessa on kolme kokoa: 1 (2) 3, jotka sopivat jalankokoihin 32 (39) 43.

Lyhenteet:
s – silmukka/silmukat
o – neulo oikein
ot – neulo oikein takareunasta eli kiertäen
n – neulo nurin
krs – kerros
2o yht – neulo 2 s oikein yhteen (1 s kaventuu)
2n yht – neulo 2 s nurin yhteen (1 s kaventuu)
yvk – ylivetokavennus: nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o, vedä nostettu s neulotun yli (1 s kaventuu).
ssk – slip, slip, knit: nosta 2 s yksitellen oikealle puikolle kuin neuloisit ne oikein, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista yhteen (1s kaventuu).

Mallineuleet:
Sileä neule: Neulo kaikki silmukat oikein.

Sukan varsi:

 1. Luo 3,5 mm puikoille yhteensä 42 (48) 52 s ja jaa neljälle sukkapuikolle näin: 8-14-10-10 (9-15-12-12) 10-16-13-13. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä.
 2. Yhdistä työ suljetuksi neuleeksi ja neulo koossa 1 ja 3 kierrettyä joustinneuletta (1ot, 1n), kunnes työn pituus on noin 3 cm. Koossa 2 siirry suoraan seuraavaan kohtaan.
 3. Neulo palmikkokuviota puikoilla I ja II kaavion A (C) E mukaisesti ja puikoilla III ja IV joustinneuletta kaavion B (D) F mukaisesti. Koossa 2 on sukan takana sama palmikko kuin sukan edessä ja sen mallikerta on 16 krs korkea. Palmikko neulotaan siis aina takana samalla kerroksella, kuin sukan etupuolen palmikkokin. Halutessasi voit jättää kyseisen palmikon pois sukan takaa, tällöin neulo vain kaavion D kerrosta 1.
 4. Neulo, kunnes työn pituus on noin 14 (19) 21 cm aloitusreunasta.

Kantalappu (vahvistettu neule):

 1. Kantalappu neulotaan edestakaisin vahvistettuna neuleena puikoilla III ja IV (yht. 20 (24) 26 s). Jätä puikkojen I ja II silmukat (yht. 22 (24) 26 s) odottamaan. Käännä työ ja tee näin:
  • Nurjalla puolella (NP): nosta 1 reunasilmukka neulomatta, neulo loput nurin.
  • Oikealla puolella (OP) näin: nosta 1 reunasilmukka neulomatta, neulo 1o, nosta 1 s neulomatta, toista - kunnes jäljellä 1 s, neulo 1o.
  • Toista nurjaa ja oikeaa kerrosta vielä 10 (12) 13 kertaa (yht. 22 (26) 28 krs.), minkä jälkeen neulo vielä nurjan puolen kerros.

Kantapohjan kavennukset (ranskalainen kantapää):

 1. Neulo näin:
   1. krs (OP): Nosta 1 s neulomatta, neulo 11 (13) 14 o, yvk, 1 o. (vas. reunalle jää 5 (7) 8 s) Käännä työ.
   1. krs (NP): Nosta 1 s neulomatta, neulo 5 n, 2 n yht, 1 n. (oik. reunalle jää 5 (7) 8 s) Käännä työ.
   1. krs (OP): Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 o, yvk ja 1 o. Käännä työ.
   1. krs (NP): Nosta 1 s neulomatta, neulo 7 n, 2 n yht ja 1 n. Käännä työ.
   1. krs (OP): Nosta 1 s neulomatta, neulo 8 o, yvk ja 1 o. Käännä työ.
   1. krs (NP): Nosta 1 s neulomatta, neulo 9 n, 2 n yht ja 1 n. Käännä työ.

Jatka edelleen samalla tavalla siten, että neulot aina yhden silmukan enemmän. Jatka kavennuksia, kunnes teet viimeiset kavennukset sekä oikealla että nurjalla puolella aivan kantalapun reunassa. Koossa 1 ja 2 viimeiset kavennukset kantalapun reunoille tehdään neuloen oikealla puolella vain yvk ja nurjalla puolella 2n yht, koska silmukoita oli reunoilla pariton määrä, eli kavennusten jälkeen ei enää neulota 1 o.

 1. Neulo jäljelle jääneet 12 (14) 16 s oikein ja jaa ne sen jälkeen tasan kahdelle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on tästä eteenpäin kantapohjan keskellä.
  • Puikko I: kantalapun vasen reuna (sileää neuletta)
  • Puikko II-III: sukan päällyspuoli (palmikkokuvio A (C) D)
  • Puikko IV: kantalapun oikea reuna (sileää neuletta)

Kantalapun silmukoiden poimiminen ja kiilakavennukset:

 1. Poimi ja neulo kantalapun vasemmalta reunalta yhteensä 11 (13) (14) s kantalapun reunasilmukoiden molempien lankalenkkien läpi. Näin kantalappuun ei jää reikiä. Yhteensä puikolla I on 17 (20) 22 s.
 2. Neulo puikoilla II ja III palmikkokuviota kaavion A (C) E mukaisesti jatkaen siitä, mihin jäit ennen kantalappua.
 3. Poimi ja neulo kantalapun oikealta reunalta yhteensä 11 (13) 14 s kantalapun reunasilmukoiden molempien lankalenkkien läpi. Neulo samalle puikolle vielä kantapohjan odottavat 6 (7) 8 s. Yhteensä puikolla IV on 17 (20) 22 s.
 4. Neulo suljettuna neuleena sileää puikoilla I ja IV sekä palmikkokuviota puikoilla II ja III. Tee samalla kiilakavennukset vasemmalla reunalla neuloen oikein yhteen puikon I viimeiset 2 s. Oikealla reunalla kavennukset neulotaan tehden ssk-kavennus puikon IV ensimmäisillä 2 silmukalla. Toista kiilakavennukset joka 2. krs, kunnes puikolla I on 10 (12) 13 s ja puikolla IV 10 (12) 13 s (yht. työssä 42 (48) 52 s).

Jalkaterä:

 1. Neulo puikoilla I ja IV sileää ja puikoilla II ja III palmikkokuviota kuten aiemmin. Neulo kunnes pohjan pituus on noin 17 (20) 24 cm.

Kärkikavennukset:

 1. Tee kärkeen leveä nauhakavennus:
  • Koossa 1 neulo kärkikavennukset ensimmäisellä kerroksella vain puikoilla II ja III, koska niillä on enemmän silmukoita kuin puikoilla I ja IV.
  • Puikkojen I ja III lopussa neulotaan 3 viimeistä silmukkaa näin: 2o yht, 1o.
  • Puikkojen II ja IV alussa 3 ensimmäistä silmukkaa neulotaan näin: 1o, ssk.
  • Kavennukset tehdään jokaisella kerroksella. Jatka kavennusten aikana neuloen sileää kaikilla puikoilla. Kun työssä on jäljellä yhteensä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi yksitellen.

Viimeistely:

 1. Neulo toisen jalan sukka.
 2. Päättele langanpäät ja viimeistele sukat kastelemalla tai höyryttämällä, jotta palmikko avautuu kauniisti.

Kaaviot

Palmikko, koko 1

Joustinneule sukan takana, koko 1

Palmikko, koko 2

Joustinneule sukan takana, koko 2

Palmikko, koko 3

Joustinneule sukan takana, koko 3

Lisää aiheesta