Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jouluhimmeli pilleistä

Teksti:
Annette Saksman
Kuvat:
Päivi Ristell, SOK, Annette Saksman
Julkaistu: 23.11.2012
|
Muokattu: 5.11.2020
Himmeliä on pidetty perinteisenä joulukoristeena, mutta se sopii kodin ympärivuotiseen sisustukseen. Modernin himmelin ohjeessa käytetään ohuita muovipillejä.

Tarvikkeet

  • 12 kpl 16 sentin pituista pilliä (yksi iso peruskuvio)
  • 72 kpl 8 sentin pituista pilliä (kuusi keskikokoista peruskuviota)
  • 72 kpl 4 sentin pituista pilliä (kuusi pientä peruskuviota)
  • 5 kpl yhden sentin pituista pilliä (kauloiksi)
  • Langanpätkiä, jotka ovat mitaltaan noin 15-kertaisia pilliin nähden. Pieneen peruskuvioon tarvitaan noin 60 sentin mittainen lanka, keskikokoiseen 120 senttiä pitkä ja isoon peruskuvioon 240 senttiä pitkä lanka.

Himmeli muodostuu erikokoisista peruskuvioista, jotka yhdistetään toisiinsa. Yksi peruskuvio tehdään 12 samanmittaisesta pillin palasta. Himmelin materiaalina voi käyttää olkien tai muovipillien sijaan myös vanhojen lehtien sivuista tai ohuesta kartongista pyöritettyjä putkia, jotka liimataan kiinni.

Himmelin peruskuvion ohje

Kokoa yksi iso, kuusi keskikokoista ja kuusi pientä peruskuviota ohjeen mukaisesti. Liitä keskikokoiset peruskuviot ison kuvion jokaiseen kuuteen kulmaan eli neljä sivuille, yksi yläkulmaan ja yksi alakulmaan. Yläkulman kuvio riippuu ison kuvion sisällä. Liitä jokaisen keskikokoisen kuvion alakulmaan pieni peruskuvio.

Yhdistä peruskuviot toisiinsa kuvion valmistusvaiheesta jääneiden lankojen avulla.

Kiepauta lanka muutaman kerran yhdistettävän kulman ympäri ja piilota ylimääräinen lanka pillin sisään esimerkiksi paksun klemmarin tai kynän pään avulla. Jätä ison kuvion yläreunasta lähtevä lanka näkyviin, koska himmeli ripustetaan sen avulla.

Kiinnitä keskikokoiset kuviot isoon peruskuvioon sentin mittaisen kaulaosan avulla, jotta yksittäisillä kuvioilla olisi tilaa liikkua. Vain alimpina riippuvaan kuvioon ei tule kaulaa.

Lopuksi himmelin isosta peruskuviosta lähtevän langan voi piilottaa kokonaisen pillin sisään, jos langan näkyminen häiritsee.

Aseta valmis himmeli riippumaan.

Vinkki! Säilytä himmeli väljässä pahvilaatikossa. Jos annat himmelin lahjaksi, koristele laatikko kauniisti.

Lisää aiheesta