Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kasviopas: kehäkukka

Teksti:
Seija Samela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Kehäkukka on kaunis ja vaatimaton kasvi puutarhan kaunistukseksi. Kehäkukkia saa ihailla heinäkuulta pitkälle syksyyn, kun kasvukaudella istutetaan siemeniä muutaman kerran.

Helppohoitoinen kehäkukka sopii kukkapenkkiin ja kasvimaalle. Ravinteikkaassa ja kosteassa puutarhamaassa viihtyvä kehäkukka on vaatimaton kasvatettava.

Kehäkukan kylväminen

Siemenet istutetaan toukokuussa maan lämmettyä. Kehäkukkia saa ihailla heinäkuulta pitkälle syksyyn, kun kasvukaudella istutetaan siemeniä muutaman kerran.

  • Kasvupaikaksi valitaan aurinkoinen tai puolivarjoisa lämmin paikka.
  • Taimia kastellaan kuivina kausina ja kuihtuneet kukat poimitaan pois.
  • Yksivuotinen kehäkukka saattaa talvehtia suojaisassa paikassa.
  • Loppukesän siemenet on hyvä ottaa talteen, koska kasvi siementää helposti. Siemenet säilytetään huoneenlämmössä ilmavassa pussissa tai tölkissä.
  • Kehäkukan siemeniä voi istuttaa myös syksyllä muokattuun maahan.

Kehäkukkalajikkeita

Perinteisen oranssin kehäkukan lisäksi on saatavilla erivärisiä jalostettuja yksinkertaisia ja kerrottuja lajikkeita. Kasvimaalle istutetut kehäkukat houkuttelevat tuholaisia väreillään ja tuoksullaan, jolloin kasvamassa olevat hyötykasvit saattavat jäädä rauhaan.

Tavallinen kehäkukka, Calendula officinalis, sopii ruoaksi ja ihonhoitoon. Kaikki jalostetut lajikkeet eivät sovi syötäväksi, mutta siemenpusseissa on tavallisesti maininta käytöstä.

Lisää aiheesta