Hölskypotut eli hyrskypotut
30 min (josta 15 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tämä suosikkiherkku tulee suoraan Savosta – kattilassa ronskisti ravistellut uudet hölskyperunat eli hyrskyperunat ovat kesän paras lisuke.
| 1 kg | varhaisperunoita |
| 2 l | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| 50 g | voita |
| 200 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 4 kpl | kevätsipulinvartta |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
- 1.
Pese ja harjaa perunat huolellisesti. Kiehauta suolalla maustettu vesi ja lisää perunat. Kaada ylimääräinen vesi pois niin, että perunat juuri peittyvät. Keitä kannen alla 10–15 minuuttia. Tarkista kypsyys veitsellä – terän tulee upota pehmeästi, mutta ei lävistää perunaa. Valuta keitinvesi kannen avulla.
- 2.
Huuhtele kevätsipulit. Hienonna sipulit ja tilli. Lisää voi, ranskankerma, sipuli ja tilli kattilaan. Peitä kattila kannella ja ravistele voimakkaasti niin, että perunat hieman hajoavat ja ainekset sekoittuvat. Tarjoa heti.
Tämä suosikkiherkku tulee suoraan Savosta – kattilassa ronskisti ravistellut uudet hölskyperunat eli hyrskyperunat ovat kesän paras lisuke.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | varhaisperunoita |
| 2 l | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| 50 g | voita |
| 200 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 4 kpl | kevätsipulinvartta |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
Valmistus
- 1
Pese ja harjaa perunat huolellisesti. Kiehauta suolalla maustettu vesi ja lisää perunat. Kaada ylimääräinen vesi pois niin, että perunat juuri peittyvät. Keitä kannen alla 10–15 minuuttia. Tarkista kypsyys veitsellä – terän tulee upota pehmeästi, mutta ei lävistää perunaa. Valuta keitinvesi kannen avulla.
Määrä Ainesosa 1 kg varhaisperunoita 1 tl suolaa 2 l vettä - 2
Huuhtele kevätsipulit. Hienonna sipulit ja tilli. Lisää voi, ranskankerma, sipuli ja tilli kattilaan. Peitä kattila kannella ja ravistele voimakkaasti niin, että perunat hieman hajoavat ja ainekset sekoittuvat. Tarjoa heti.
Määrä Ainesosa 4 kpl kevätsipulinvartta 1 kpl ruukku tilliä 50 g voita 200 g (1 prk) ranskankermaa
Vinkki: Tuunaa hyrskyperunat korvaamalla ranskankerma, kevätsipulit ja tilli lisäämällä 3 rkl paahdettu valkosipuli & chili öljyssä -maustekastiketta. Ripottele päälle 1 ruukku hienonnettua korianteria ja purista joukkoon 1 limen mehu.
Vinkki: Korvaa ranskankerma, kevätsipulit ja tilli kuullottamalla pannulla 1 paketti (130 g) chorizoa ja 1 punainen paprika kuutioituna. Sekoita ne hyrskypottujen joukkoon. Lisää hienonnettua persiljaa ja purista joukkoon 1 limen mehu.
Vinkki: Lisää perunoiden joukkoon 1 pussi (150 g) sulatettuja katkarapuja ja 1 hienonnettu punasipuli. Mausta 1 sitruunan mehulla ja viimeistele halutessasi mädillä. Jätä tällöin kevätsipulinvarret pois.
Ravintosisältö
424
Energiaa kcal
1776
Energiaa kj
24,8 g
Rasvaa
16,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
41,8 g
Hiilihydraatteja
3,0 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
5,5 g
Proteiinia
1,9 g
Suolaa
424
Energiaa kcal
1776
Energiaa kj
24,8 g
Rasvaa
16,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
41,8 g
Hiilihydraatteja
3,0 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
5,5 g
Proteiinia
1,9 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 l vettä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























