Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

”Siivousämpärit ovat syntyneet S-ryhmän vanhoista kukkaämpäreistä”, kertoo tehtaan muovituotannon johtaja Jarkko Heino.

Kaupan kukkaämpärit saavat kolmannen elämän siivousvälineinä

Teksti:
Satu Savela
Kuvat:
Tomi Glad
Julkaistu: 28.7.2020
|
Muokattu: 19.1.2023
Vanhoista leikkokukkaämpäreistä tehdään Kokemäellä ekologisempia siivousvälineitä. Muoville se on jo kolmas käyttötarkoitus.

Keskellä Satakuntaa sijaitsee piskuinen, reilun 7000 asukkaan Kokemäki. Jäyhistä satakuntalaisista ei ole tietoakaan, kun vierailee Sinituotteen tehtaalla.

Tehtaan satapäinen henkilökunta työskentelee kolmessa vuorossa, ja iloinen puheensorina kaikuu käytävillä. Moni työskentelee tehtaalla toisessa tai kolmannessa polvessa.

Niin myös Sinituotteen muovituotannon johtaja Jarkko Heino. Hänen vanhempansa muuttivat Vantaalta Kokemäelle 1970-luvulla töiden perässä. Heinolle tehdas tuli tutuksi kesä- ja keikkatöiden kautta.

Heino kouluttautui peruskoulun jälkeen kokiksi, ja ideana oli armeijan jälkeen jäädä tehtaalle töihin vain hetkeksi, kunnes löytyisi oman alan töitä. Toisin kävi.

35 prosenttia tuotannon muovista kierrätettyä

Mielenkiintoinen työ tehtaalla vei mukanaan. Heino on samalla tiellä edelleen, 27 vuoden jälkeen. Toki työnkuva on vuosien varrella muuttunut vastuullisemmaksi ja monipuolisemmaksi.

Muovituotannon parissa Heino on työskennellyt yli 20 vuotta. Kierrätysmuovi ei ole Sinituotteelle mikään uusi juttu. Mutta viime vuosina kierrätysmuovin käyttö on kasvanut hurjasti, ja tällä hetkellä peräti 35 prosenttia tuotannossa käytetystä muovista on kierrätettyä.

”Meillä on kerran kuukaudessa tehtaalla kierrätysmuovipalaveri, jossa pyrin aina esittelemään uusia ideoita siitä, mitä voisimme valmistaa kierrätysmuovista”, Heino kertoo.

Leikkokukkaämpäreille uusi elämä

Yksi uusista ja inspiroivista projekteista on antaa S-ryhmän kaupoissa käytettäville mustille leikkokukkaämpäreille uusi elämä.

S-ryhmän vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman oli saanut jo aiemmin viestiä myymälöiltä, että kauppoihin tuleville mustille leikkokukkaämpäreille voisi miettiä uutta käyttöä. S-ryhmässä innostuttiin aiheesta, ja yhdessä Sinituotteen kanssa aloitettiin ideointi uudesta kiertotalousratkaisusta.

”Kukkaämpärit menivät meillä aiemmin energiajätteeksi. Ämpäreitä käytetään ketjussa kuitenkin paljon, ja siksi oli tärkeä löytää tälle muovivirralle parempi loppukäyttö”, kertoo Forsman.

Sinituotteella ideasta innostuttiin heti. Heino tiimeineen löi viisaat päät yhteen ja aloitti suunnittelun ja testaamisen.

”Muovituotteen raaka-aine täytyy valita niin, että se sopii juuri tiettyyn käyttötarkoitukseen ja täyttää tiukat laatuvaatimukset. Kaikki tietävät, että esimerkiksi vetelä ämpäri ei toimi ollenkaan”, selittää Heino.

Tiski- ja vessaharjoja sekä siivousämpäreitä

Sinituotteen väen huolellisen testaamisen jälkeen tultiin siihen tulokseen, että kukkaämpäreistä voitaisiin valmistaa ainakin tiski- ja wc-harjojen muoviosia sekä siivousämpäreitä.

Ensimmäiset tuotteet saapuvat syksyllä S-ryhmän kauppoihin.

Sekä Heino että Forsman iloitsevat myös siitä, että näissä SINI-tuotteissa muovilla on menossa jo kolmas elämä, sillä leikkokukkaämpäritkin on valmistettu kierrätysmuovista.

Muovi kuuluu kiertoon

  • S-ryhmän tavoitteena on kierrättää 80 % kaikesta jätteestä vuoteen 2025 mennessä.
  • Muovijätteen hyötykäyttö on ollut S-ryhmän kaupoissa arkipäivää jo vuosia.
  • Asiakkaat voivat tuoda muoviroskansa noin 200 S-ryhmän toimipaikan yhteydessä toimiville Rinki-ekopisteille.

Lue myös

Lisää aiheesta