Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kierrätä kodin sähköromu

Teksti:
Kaisa Talola
Asiantuntija:
ryhmäpäällikkö Marja Tikka, SOK:n KT-ketjuohjaus ja laatu- ja ympäristöpäällikkö Satu Kattilamäki, HOK-Elanto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.7.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrättäminen aiheuttaa monille päänvaivaa. Nyt siitä on tehty helppoa, sillä S-ryhmä ottaa vastaan vanhoja laitteita useissa toimipisteissään.

Mitä SER tarkoittaa?

SER tarkoittaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromua eli SE-romua. Sitä ovat käytöstä poistetut kodin laitteet, jotka toimivat sähköllä, paristoilla, akulla tai aurinkoenergialla. Tällaisia ovat esimerkiksi kylmälaitteet, kahvinkeittimet ja kännykät. SE-romua ovat myös kaikki lamput, halogeeni- ja hehkulamppuja lukuun ottamatta.

Missä S-ryhmän toimipisteissä SE-romua otetaan vastaan?

SE-romua voi tuoda kaikkiin S-ryhmän yli 1 000 neliömetrin päivittäistavarakauppoihin. Lisäksi sitä voi viedä yli 200 neliömetrin erikoiskauppoihin, joissa myydään sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Tällaisia ovat Prismat, Kodin Terrat, suurimmat S-marketit ja Agrimarketit. Pienet ruokakaupat eivät ota sähköromua vastaan.

Millaista SE-romua voin tuoda toimipisteisiin?

Lamput sekä laitteet, joiden ulkomitat ovat alle 25 senttimetriä, voi palauttaa ilman uuden laitteen ostovelvoitetta. Suuremmat laitteet voi palauttaa uuden laitteen oston yhteydessä.

Turvallisuussyistä vastaan ei oteta esimerkiksi energiansäästölamppuja tai älypuhelimia, joiden kuori on rikki. Ne tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.

Miten toimitan SE-romun keräykseen?

Laitteista tulee poistaa akut ja paristot sekä ylimääräiset osat, kuten pölypussit, lasiesineet, mustekasetit tai elintarvikkeet. Matkapuhelinten, tietokoneiden ja kameroiden muisti kannattaa tyhjentää. Joissain S-ryhmän kaupoissa on keräysastiat SE-romulle, muussa tapauksessa romu luovutetaan henkilökunnalle, joka lajittelee ja varastoi sen asianmukaisesti.

LISÄTIETOJA:

SE-romun kierrätys