Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kynttilät tuovat valoa pimeneviin talvi-iltoihin.

Lämpöä, pehmeyttä ja havuisuutta – poimi ammattilaisen vinkit suomalaisiin talven oluisiin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Olutasiantuntija Anikó Lehtinen arvioi Yhteishyvälle viisi suomalaista talviolutta.

Hauska vaihtoehto lagerinjuojalle

HOPI AMERICAN LAGER 5,2%, SONNISAARI PANIMO

Oululaisen Sonnisaaren Panimon Hopi American lager on jenkkityylisesti humaloitu, aromiltaan hauskan pihkainen lager-olut. Sen maussa tuntuu myös hieman maltaan viljaisuutta sekä hentoa karamellia.


Tämäntyyppiset amerikkalaisilla humalalajikkeilla humaloidut lager-oluet ovat hyvin trendikkäitä. Ne sopivat erinomaisesti vaikka kermaisten kiusausten tai hieman makeiden juurespaistosten kera, unohtamatta joulupöydän laatikoita tai mehukasta hampurilaista.


Oluen havumainen tuoksu kutsuu nauttimaan ja maun hienoinen makeus tasapainottuu jälkimaussa tuntuvalla katkeruudella. Napakka Columbus-, Citra-, ja Simcoe- humalalajikkeilla tehty humalointi sopii oluen maltaiseen makuun.


Tämä on erilainen ja hauska vaihtoehto lagerinjuojalle.

IPA-faneille ja nyhtöpossun kaveriksi

ALL OUT IPA 5,5%, FAT LIZARD BREWING CO.

Fat Lizard Brewing Co. on espoolainen panimo, jonka valikoimissa on paljon aromikkaita amerikkalaistyylisiä IPA-oluita. All Out IPA-on viidellä eri humalalla maustettu olut, joka on humaloitu kuusi kertaa, näin humalan aromi on monipuolinen sekä oluen tuoksussa että jälkimaussa.  Oluesta löytyykin sekä amerikkalaisten humalalajikkeiden tyypillistä greippimäisyyttä, havuisuutta että hieman trooppista hedelmää. Tämän oluen maku on humalapainotteinen alusta loppuun asti, maltaisuus maistuu miedosti oluen taustalla. Jälkimaku viimeistelee olutnautinnon.

Erinomainen olut IPA-olutfaneille ja niille, jotka pitävät jenkkityyppisestä rasvaisesta ruuasta, kuten nyhtöpossusta tai juustolla kuorrutetuista kasviksista. Myös intialaishenkinen curry tai sinihomejuustolla maustetut ruoat käyvät hyvin tämän IPA-oluen kera.

Joulupöydän juomakuningas

KEISARI TALVIOLUT 5,5%, NOKIAN PANIMO

Nokian Panimon uusi Keisari Talviolut on panimomestari Riitta Sulkaman taidonnäyte. Talvisiin iltoihin sopiva miedontuoksuinen, tumman pehmeä olut on aromikas ja tasapainoinen kokonaisuus, jossa paahteisen aromin kohtaa lämmittävä makeus. Oluen mausta löytyy niin hentoa mausteisuutta kuin vivahde suklaatakin. Niiden alta voi aistia karamellimäisyyttä ja saaristolaisleipää. Kokonaisuutena lempeän maltainen olut, jossa humalan katkero tuntuu jälkimaussa.

Nokian panimon Keisari Talviolut on erittäin hyvä ruokaolut. Maltainen makeus tasapainottaa ruoan suolaisuutta ja kuiva jälkimaku vastaa ruoan rasvaisuuteen.

Olut on joulupöydän pääruokien ehdoton juomakuningas sekä vielä aloittelevan oluenystävän tumma valinta. Kokeile myös kylmäsavulohivoileivän kera!

Raikas yhteistyöolut

TUOMAS HOPFENWEIZEN 5,5%, LAITILAN WIRVOITUSJUOMATEHDAS

Tuomas-olut on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panema olutsarja. Se tehdään vuosittain yhteistyössä Olutliiton myöntämän Hyvä Tuomas -kiertopalkinnon haltijan kanssa, joka tällä kertaa on oluentekijä, olutkirjailija- ja kouluttaja Mikko Salmi.

Tuomas Hopfenweizen on hedelmäisen raikas olut, jossa on perinteiseen vehnäolueen nähden hieman enemmän humalan aromeja ja kuivempi jälkimaku. Oluessa on käytetty Suomessa muuten tuntematonta ranskalaista Aramis-humalalajiketta kahden muun humalan lisäksi. Lopputuloksena on tasapainoinen ja ryhdikäs kokonaisuus. Oluen tuoksussa on kevyesti mausteisuutta ja hedelmäisyyttä, mutta vehnäoluille tyypillinen runsas banaanimaisuus puuttuu.
Kokeile joulupöydän kalaruokien kanssa tai ota viereen mukava pala kovaa herkuttelujuustoa kuten gryéreä tai goudaa.

Huoneenlämpöinen kaveri kinkulle ja suklaakakulle

TORNION JOULUPORTER 5,2%, TORNION PANIMO

Pohjoisen Tornion Panimon maukas Jouluporter on todellinen kylmän ajan olut. Lämpöä siihen tuovat paahteisten tummien maltaiden lisäksi pehmeän maun antava kaura ja tuoksuvan herkullinen, aito vanilja. Täyteläisen tumma porter-olut saa raikkautta ja mausteisuutta oluenteossa käytetystä pomeranssinkuoresta. Se tuo olueen myös hitusen jouluisuutta tuoksun kautta.

Oluen maltainen maku ja hieman karamellimainen makeus sopii hyvin suolaisten herkuttelu-sinihomejuustojen kera tai sinappisen kinkun parina. Myös suklaakakun maku paranee, kun nautit tätä olutta jälkiruokaviinilasillisen kakun parina.

Olut on erinomaista viileänä, mutta sen aromit avautuvat kunnolla, kun nostat sen jääkaapista huoneenlämpöön puoli tuntia ennen tarjoamista.