Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joulun lähestyessä valoteokseen on lisätty hyvänjouluntoivotukset ja luistimet tuomaan lisää tunnelmaa.

Led-valoilla ja muovihavuilla tuunattu kelkkavanhus kaappasi Yhteishyvän jouluvalokisan voiton

Teksti:
Päivi Paulavaara
Kuvat:
Päivi Juvonen, Jaakko Schroderus, Mari Honkanen
Julkaistu: 20.12.2023
|
Muokattu: 20.12.2023
Yhteishyvän lukijat äänestivät jouluvalokisan voittajaksi Päivi Juvosen valoteoksen, jossa muovinen havuköynnös ja led-valot koristavat 1800-luvulta peräisin olevaa vesikelkkaa.

"Kaatopaikalla tuon paikka ei ole", Päivi Juvonen ajatteli nähdessään vanhan puisen vesikelkan anoppilansa pihalla vuosia sitten.

Anoppi oli muuttamassa omakotitalosta kerrostaloon, ja siinä yhteydessä tavaroita karsittiin tilan puutteen takia kovalla kädellä.

Päivi Juvonen ja hänen miehensä Jari ottivat vesikelkan kotipihalleen, sisällä säilytystilaa ei ollut heilläkään.

Niinpä vesikelkka löysi uuden kotinsa Juvosten etukuistin katoksen alta. Loppuvuodesta Juvosilla on tapana nostaa kelkan päälle vanha pärekori ja täyttää kori muovihavuköynnöksellä ja led-valoilla.

Luomus on herättänyt ihastusta, sillä Yhteishyvän lukijat valitsivat Juvosen vesikelkkateoksen jouluvalokilpailun voittajaksi.

Yhteishyvän toimituksesta koostuva raati kuvasi voittajaluomusta näin:

"Voittajakuvassa näkyy joulun ajatus mitä kauneimmalla tavalla. Vanha vesikelkka on tuunattu jouluiseksi valoilla. Mieli suorastaan himoitsee tietämään, mikä on tarina joulukelkan takana."

"Voittajakuva palauttaa meidät joulun taian äärelle. Joulun taian voi löytää ilman bling blingiä."

"Ihan menee kylmät väreet", Juvonen sanoo kuullessaan voitosta.

Jo pääsy yhdeksän finalistin joukkoon yllätti Juvosen: voitosta kisasi lähes tuhat kuvaa jouluvaloista. Kuviin Yhteishyvän lukijat olivat tallentaneet upeita ja näyttäviä valoluomuksia kodeistaan ja pihoiltaan.

Lukijat valitsivat Juvosen teoksen voittajaksi ylivoimaisella äänivyöryllä. Hopealle lukijat äänestivät Jaakko Schroderuksen autotallin valot ja pronssille Mari Honkasen laavun.

Kelkan pitkä matka koristeeksi

Kuva Juvosen vesikelkkavaloista ei ollut kilpailun räiskyvimpiä, mutta se selvästi vetosi suomalaisiin, ehkäpä perinteikkyytensä ja tunnelmansa takia. Juvonen kertoo, että reilun metrin pituinen kelkka on peräisin 1800-luvulta ja kulkeutunut Kotkaan Kiteeltä.

Alun alkaen vesikelkkaa on käytetty talvisin veden kuljettamiseen karjalle esimerkiksi järvestä tai kaivosta, maatilalla kasvanut Päivi Juvonen kertoo. Vettä kuljetettiin puusaaveissa.

Kelkan yli satavuotiaalle taipaleelle mahtuu muunlaisiakin vaiheita. Jossain vaiheessa kelkkaa käytettiin Kotkassa Hietasen sahayhdyskunnassa pyykinpesussa.

Nykyisin kelkka viettää eläkepäiviään Juvosten kuistilla ja tuo tunnelmaa ympäri vuoden: jouluisin valoin ja havuköynnöksin koristeltuna, kesäisin pienen puutarhan pohjana, jonka päällä kasvatuslaatikossa viljellään salaattia ja tomaattia.

Lue lisää