Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukijoiden joulumuistot: Tämä lahja jäi mieleen

Koostaja:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.12.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Paperi rapisee, jännitys kihelmöi… Mitä paketista paljastuu? Virittäydy joulutunnelmaan lukemalla Yhteishyvän lukijoiden tarinoita ikimuistoisista joululahjoista.

Mikä on ikimuistoisin joululahja, jonka olet saanut tai antanut? Kysyimme Yhteishyvän lukijoita, ja muun muassa näin he vastasivat:

Melkoinen yllätys!

"Nintendo-peli oli paketoitu pyyhkeen sisään. Koska paketti oli pehmeä, kerkesi jo pettymään, kun toivottu peli puuttui lahjoista."

"Lapset kieltäytyivät lähtemästä isovanhempien luo reilun sadan kilometrin päähän. Aatonaattona lähdimme kiukkuisina mieheni kanssa – ainakin minä. Kun palasimme kotiin, joulusiivous oli tehty ja ruoat uunissa. Tarkoitukseni oli tehdä nämä tultuamme. Itkuhan siinä tuli. Varmasti muistan tämän aina jouluna!"

"Olin ihaillut isoa nallea kaupan ikkunassa ennen joulua. Eräänä aamuna mennessäni äidin kanssa kauppaan ei nalle enää ollut odottamassa minua. Suru oli kova, mutta muuttui iloksi, kun joulupukki toi sen minulle lahjaksi aattona."

"Olin mukana antamassa vinkkiä barbin ostoon toiselle samanikäiselle tytölle. Olipa yllätys, kun jouluaattona se paljastuikin omasta paketista."

"Ensimmäinen pankkikortti. Isä oli pakannut sen miljoonaan erikokoiseen pakettiin sisäkkäin: päällimmäinen oli valtava ja sen sisältä löytyi aina pienempi paketti, kunnes jäljellä oli lahjapaperiin kääritty kortti. Sitä oli jännittävää avata!"

Lapsuuden kultaiset muistot

"Ensimmäinen kunnon maastopyörä yläasteella. On vieläkin jäljellä ja toimii."

"Kiikarimainen putki, jota pyörittämällä sisällä olevat värilliset muovinpalat tekivät erilaisia kuvioita. Jaksoin hämmästellä sitä vuosia."

"Kun olin kuuden vanha, aattoaamuna olohuoneessa odotti valtavan iso paketti kuusen vieressä. Paketin sai tietysti avata vasta illalla jouluruoan jälkeen, joten koko pitkän päivän kestävän odotuksen muistaa aina. Loppujen lopuksi isosta paketista paljastui kauan toivomani leikkikeittiö."

"Pukki kävi ja sisarukset saivat lahjansa. Minä en ollut saanut mitään. Meinasi jo suru tulla puseroon. Äiti alkoi ihmetellä, mikä iso paketti oli jäänyt ulkorappusille. Sitä mentiin perheen kanssa ihmettelemään. Siellä se oli paketti minulle. Paketista löytyi ihan oma koulupöytä, jota olin toivonut. Voi sitä onnea!"

Itse tehty ilahdutti

"Annoin itse kudotun maton vävylle, joka sanoi sen olevan paras saamansa matto!"

"Sain lapsena äidin tekemän villaliivin. Pidin siitä niin, että puin sen päälleni vielä, kun olin jo ajat sitten kasvanut siitä ulos."

"Kansakoulun käsityötunnilla itse tekemäni leikkuulauta äidilleni. Olin polleeta, kun pukki jakoi lahjoja ja kun äitini aukaisi paketin. Hänen ilonsa oli niin aito – äidin ilo lapsensa tekemästä lahjasta!"

"Olin toivonut laukkua, ja tyttärenihän oli sitten tapetista, helmistä ja kimallelangoista askarrellut pikkulaukun. Lahjat suoraan sydämestä ovat parhaimpia."

Suupielet hymyyn

"Mieheni osti tabletin yllätyslahjaksi. Takuutodistus lävähti sähköpostiini hyvissä ajoin ennen joulua. Näyttele siinä sitten yllättynyttä. Ilahtunut toki olin ja kiitollinen."

"Sain romanttis-koomillisen joulurunon, jonka ruotsalainen poikaystäväni oli kirjoittanut suomeksi sanakirjan avulla."

"Yhtenä jouluna sain yhteensä kolme torkkupeittoa. Nauroimme aivan katketaksemme. Mieheni oli vielä jouluaaton aattona käynyt ostamassa viimeisen niistä, kun palelin sohvalla."

"Pikkusiskoni oli salaa ottanut minulta viivoittimeni ja antoi sen jouluna paketissa lahjaksi. Se huvitti ja muistan sen edelleen käyttäessäni viivoitinta."

"Ostin ystävälleni joululahjaksi kirjan, jonka tiesin hänen haluavan lukea. Yllätys oli melkoinen, kun omasta paketistani löytyi täsmälleen sama kirja! Olimme molemmat antaneet saman kirjan lahjaksi toiselle toisistamme tietämättä. Nauramme tällä sattumukselle vieläkin."

Entä ilahtuisiko tästä?

"Mieheni antama perunankuorimaveitsi ensimmäisenä yhteisenä jouluna. Odotin jotain hyvin henkilökohtaista lahjaa, ja suurin odotuksin avaamani kaunis ranneketjun muotoinen paketti paljastuikin arkiseksi kuorimaveitseksi. Mikä pettymys suuren ennakko-odotuksen jälkeen! Vieläkin kirpaisee! On siitä kyllä juttua riittänyt, eikä se ole miehellä unohtunut."

"Joskus aikoinaan sain sukulaistädiltä lahjaksi pakastusrasioita, tyhjiä sellaisia. En oikein osannut suhtautua siihen..."

"Muovinen hämähäkki. Pelkäsin hysteerisesti saamaani lahjaa, jonka vanhemmat sisarukseni laittoivat minulle."

Aineeton lahja jäi mieleen

"Antamisen ilo on saamista suurempi. Tunnetta, kun näkee lahjan osuneen ja uponneen, ei voita mikään!"

"Äitini oli vanhainkodissa ja menin jouluaattona katsomaan häntä. Hän sanoi: 'voi minun rakas tyttäreni!' Se oli paras joululahja, että hän tunnisti minut, vaikka oli dementoitunut."

"Rekiretki omalla hevosella. Aattoiltana, pimeällä. Minulla oli öljylyhdyt valaisemassa ja se puiden ja lumen kimallus oli sanoinkuvaamatonta."

"Ystäväni antoi minulle kerran 24 tuntia hänen seuraansa, ja se oli oikein mainio lahja."

"Ikimuistoisin lahjani on tuolloin 12-vuotiaaan tyttäreni joulunäytelmä, jonka hän kirjoitti, ohjasi ja esitti itse kissamme kanssa. Hän oli nauhoittanut taustamusiikkia ja eri vuorosanoja nauhalle, jolloin kuulosti siltä että näytelmässä olisi enemmänkin esittäjiä. Rauhallinen persialaiskissamme esitti näytelmässä sarvipäistä poroa ja tyttärelläni oli pari roolia itsellään. Mitään niin ihanaa, taitavaa ja sydämeen käyvää lahjaa en ole koskaan sen jälkeen kokenut."

Tärkeältä ihmiseltä

"Ensimmäisenä yhteisenä jouluna mieheni kanssa sain pehmeän kylpytakin, jota käytin yli 10 vuotta. Se oli minulle rakas ja muistutti yhteisestä jouluaatosta."

"Serkku antoi selviämislaatikon, jonka pointtina oli kortti, jossa kerrottiin yksitellen jokaisesta laatikon esineestä ja sen käyttötarkoitus. Kortissa oli lopuksi numero ja sen perässä luki: 'tähän voit soittaa koska tahansa ja jutella kanssani'. Tunteellinen lahja, kun olin marraskuussa eronnut pitkästä parisuhteesta."

"Isän ostama kultainen sydänkaulaketju teini-ikäisenä parikymmentä vuotta sitten. Isä on sen aikakauden ihminen, että tunteiden kertominen ja osoittaminen ei ole kovin helppoa, joten juuri sydämen saaminen oli siksi niin merkittävä."

"Ihastukselta saatu lahja, muistan vieläkin sydämenlyönnit ja jännityksen, kun avasin pakettia. Se tunne on jäänyt mieleen."

"Annoin puolisolle rakkauspurkin, jonka sisällä oli lappuja, joissa kerroin mitä kaikkea hänessä rakastan."

Juuri minulle sopiva

"Sain ompelukoneen lahjaksi mieheltäni. Se tuli aivan puun takaa! Kone oli vielä erittäin laadukas ja jälkikäteen sain tietää, että mieheni oli ottanut perusteellisesti selvää ompelukoneista valitakseen parhaimman."

"Tulimme Etelä-Suomesta kotiin pohjoiseen jouluksi ja mieheni oli onnistunut utelemaan minulta oikean koon ja värin ja salakuljettamaan perille täysin minun tietämättäni ihanat huopikkaat, jotka sitten kuusen alle yllätyksenä kiikutti."

"Sain mieheltä muutama vuosi sitten kumisaappaat, joissa on turvakärjet. Hain ne itse kaupasta ja mies kävi ne maksamassa. Ei edes paketoitu, meni heti käyttöön. Paras ja käytännöllisin lahja ikinä!"

"Kun olin nuorena juuri saanut ajokortin, sain vanhemmiltani joululahjaksi bensalahjakortteja läheiselle huoltoasemalle. Voi että tuntui paitsi hienolta, myös aikuiselta!"

"Kyllä parhaimmat lahjat on niitä kun paketin avattuaan tajuaa, että sanomisiasi on kuunneltu kuluneen vuoden aikana. Sivulauseessa ohimennen murehditut asiat kuten hajonnut polkupyörän valo, puhki kuluneet talvikinttaat tai vedenpitävä reppu – ne kun toinen kirjoittaa ylös ja yllättää jouluna."

Lukijat kertoivat joululahjamuistoja Yhteishyvä.fi:n joululahjakyselyssä marraskuussa. Kyselyyn osallistui 2715 lukijaa.

Lisää aiheesta