Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Millainen on sinulle täydellinen roskiskaappi?

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Täydelliseen roskiskaappiin mahtuvat kaikki eri kierrätettävät materiaalit. Kulutustottumuksistasi riippuu, millainen on juuri sinun kannaltasi paras ratkaisu.

Biojätteen paikka on useimmissa roskiskaapissa eturivissä. Astia saa olla melko pieni, jotta se tulee tyhjennettyä tarpeeksi usein. Kansi ehkäisee hajuhaittoja.

Muovinkeräysastian kokoon ja paikkaan vaikuttaa, voiko alueellasi kierrättää muovia. Jos keräys on mahdollista, tarvitset muoville ison astian ja sekajätteelle vain pienen.

Kartonki, lasi ja metalli ansaitsevat niin ikään oman paikkansa täydellisestä roskiskaapista. Tapasi ratkaisevat: jos syöt usein purkkihernekeittoa, tarvitset paljon tilaa metallijätteelle ja niin edelleen.

Paristot ansaitsevat oman pienen astiansa.

Paperinkeräyskori kannattaa sijoittaa sinne, missä lehtiä luetaan, tai eteiseen, josta se on helppo viedä ulos.

Pienessäkin kodissa onnistuu

Koska todellisuus on usein unelmia ahtaampi, et välttämättä pysty rakentamaan täydellistä roskiskaappia. Onneksi toimivan kierrätysjärjestelmän voi rakentaa myös muualle kotiin!

  • Biojäteastian tulee luonnollisesti olla keittiössä. Jos se ei mahdu kaappiin, sijoita kannellinen astia tiskipöydälle.
  • Sekajätteen lisäksi saat roskiskaappiin mahtumaan esimerkiksi metalli- tai muoviroskiksen, kun vaihdat normaalikokoisen roskiksen kahteen pienempään astiaan.
  • Paperin, kartongin ja lasin keräyksen voit järjestää myös eteiseen. Olennaista on, että jakeet ovat puhtaita. Sijoita vaikka ovenkahvaan eri materiaaleille oma kangaskassi, jonka voit nostaa olalle ulos mennessäsi. Tyhjä kassi kulkee loppupäivän mukanasi vaikka käsilaukussa. Jätelajittelun voi perustaa myös esimerkiksi pieniin roskalaatikoihin tai kaupan kestokasseihin siivouskaapin alahyllylle.
  • Panttipulloja ja muita puhtaita materiaaleja voi säilyttää myös kauniissa kannellisissa punoskoreissa, jotka voivat olla missä huoneessa tahansa. Kun laitat koriin vielä pussin, se kulkeutuu mukanasi kätevästi ulos.

Lisää aiheesta