Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Milloin ensilumi sataa?

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Syksyn ensimmäiset lumihiutaleet enteilevät tuloaan, ja pian maan peittää hento valkoinen lumihuntu. Milloin voimme puhua ensilumesta?

Ensilumella tarkoitetaan syksyn tai talven ensimmäistä lumikerrosta. Ilmatieteen laitoksen mukaan ensilumesta voidaan puhua silloin, kun aamulla kello kahdeksan tehdyssä mittauksessa maanpinnalla on vähintään sentti lunta.

"Jos edellisiltana satanut lumipeite ehtii sulaa aamuun mennessä, ei ensilunta ole virallisesti satanut eikä sitä tilastoida ensilumitilastoihin", kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila.

Ensilumi sataa eri puolilla Suomea eri aikoihin. Käsivarressa ensimmäinen lumipeite voi saapua jopa syyskuun lopussa, eteläisemmässä Suomessa huomattavasti myöhemmin.

"Useimmiten koko Lapissa ensilumi on satanut lokakuun puoliväliin mennessä, maan keskiosassa lokakuun lopussa ja Etelä-Suomessakin marraskuun puolella", Hutila toteaa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan ensilumi sataa esimerkiksi Utsjoella keskimäärin lokakuun 11. päivänä, kun vastaava ajankohta Helsingin Kaisaniemessä on yli kuukautta myöhemmin eli marraskuun 19. päivänä. Myöhäisintä lumentulo on yleensä Lounais-Suomessa, jossa Parainen-Utön alueella ensilumi saadaan tyypillisesti vasta marraskuun 24. päivänä.

Ilmastonmuutoksen uskotaan vaikuttaneen osaltaan myös lumentulon ajankohtaan. Asko Hutila arvioikin, että ensilumen tulo on viime vuosina siirtynyt hieman myöhäisempään, joskaan ero aiempiin vuosiin ei ole vielä suuren suuri.

Ilmastonmuutosta suuremman vaihtelun ensilumen tuloon tuo Suomen sijainti suurten säävaihtelujen vyöhykkeellä, jolloin vallitsevat sääolot vaikuttavat voimakkaasti myös ensilumen ajankohtaan.

"Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään, vaan niiden väliset erot voivat olla huomattavan suuria. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä ensilumi on satanut aikaisimmillaan syyskuussa vuonna 1929 ja myöhäisimmillään maaliskuussa vuonna 2008."

Useimmiten ensilumi ei vielä merkitse pysyvää lumipeitettä.

"Lappia lukuun ottamatta on todennäköistä, että ensilumi sulaa melko nopeasti", Hutila sanoo.

Lisää aiheesta