Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Minimoi sekajäte: lajittelu säästää rahaa ja luontoa

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste HSY, YTV. Paperinkeräys oy, Fimea, apteekki.fi, Fortum, ja UFF.
Julkaistu: 1.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Minimoi sekajäte: lajittelu säästää rahaa ja luontoa

Sekajätteeseen voi panna kaiken sellaisen jätteen, jolle ei ole erillistä kierrätystä. Sekajätteeseen voi laittaa esimerkiksi muovinkeräykseen kelpaamattomat muovit, kuten kovat muovit ja PVC-muovit. PVC:tä saattaa olla esimerkiksi muovikansioissa ja muovitaskuissa, sadevaatteissa, vahaliinoissa ja -peitteissä, suojakäsineissä sekä tekonahassa. Rakennustarvikkeista PVC:tä on esimerkiksi vanhoissa putkissa, listoissa, muovimatoissa ja märkätilojen tapeteissa.

Nykyisin valtaosa sekajätteestä poltetaan energiaksi, ja kaatopaikoille päätyy merkittävästi vähemmän jätettä kuin aiemmin.

Mitä sekajätteille pitää tehdä?

Sekajätteelle ei tarvitse tehdä mitään – kaikki päätyy samaan polttouuniin. Sekajätteeseen ei kuitenkaan kannata laittaa mitään, minkä voi kierrättää.

Mitä sekajätteelle tapahtuu?

Sekajäte poltetaan polttolaitoksissa, ja niin siitä saadaan sähköä ja lämpöä. Jätteenpoltto on tarkoin säänneltyä ja luvanvaraista. Kotona ei pidä polttaa mitään jätettä. Polttolaitoksissa lämpötilat ovat lähellä tuhatta astetta, joten palaminen on täydellisempää. Lisäksi lämpövoimaloissa on savukaasujen puhdistimet, joita kotien tulisijoissa ei ole.


Tarkista oman alueesi kierrätyspisteet täältä: www.kierratys.info