Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

"Munien maalaus, rairuohon kasvatus, pajunkissat, suklaamunien etsintä, pääsiäispupuilu ja mämmi" – lukijat kertovat pääsiäisperinteistään

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen, Lehtikuva
Julkaistu: 19.3.2019
|
Muokattu: 12.2.2024
Mämmi, rahkaruoat ja pienet virpojat – näistä rakentuvat lukijoidemme pääsiäismuistot. Keräsimme muistoja Yhteishyvän Faceook-sivuilla.

”Meillä pääsiäisestä alkaa kevät, ajankohdasta riippumatta. Pajunoksat, puput, valkoiset helmililjat, suklaamunat ja rahkapiirakka ovat pääsiäisen juttuja. Ennen meillä oli rairuoho, nykyään kasvatetaan aina jotain syötävää vihreää esimerkiksi sinapinsiemenistä.”

”Munien maalaus, rairuohon kasvatus, pajunkissat ja vitsat, suklaamunien etsintä, pääsiäispupuilu, rahkaruoat ja mämmi! Pääsiäinen on melkein kovempi juhla kuin joulu. Keskiyön messu pitäisi vielä kokea.”

"Ennen meillä oli rairuoho, nykyään kasvatetaan aina jotain syötävää vihreää esimerkiksi sinapinsiemenistä."

”Pääsiäislauantaina jokainen perheenjäsen laittoi nukkumaan mennessään pipon tai hatun sängyn alle. Aamulla kana oli muninut sinne erilaisia pääsiäismunia. Äitihän ne sinne järjesti – mutta milloin?”

”Lasten ensimmäiset kerrat virpojina ovat jääneet mieleen, ihan vauvoina heidät on puettu suloisiin pieniin noita-asuihin ja virvottu esimerkiksi mummolassa.”

”Pääsiäisenä pääsin aina mummolaan virpomaan, ja olin ainut virpoja tuolla paikkakunnalla. Saalis oli sen mukainen. Kun kotipuolessa jaettiin markkoja ja yksittäisiä karkkeja, minä sain kymppejä ja kokonaisia karkkipusseja.”

"Äidin rahkapiirakkaa odotti aina koko vuoden!"

”Parhaita muistoja ovat mökillä porukalla vietetyt päivät, johon sisältyi hiihtoa, laskettelua, moottorikelkkailua, avantosaunomista, naurua, jutustelua, pyydettyjä puheenvuoroja, hyvää ruokaa ja makeita leivonnaisia.”

”Äidin rahkapiirakkaa odotti aina koko vuoden!”

”50 vuotta sitten äiti teki aina itse mämmin. Karkkipapereita kerättiin talteen pitemmän aikaa, ja niillä koristeltiin virpomavihat.”

Katso kaikki ideat ja reseptit pääsiäiseen

Lisää aiheesta