Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin kierrätät kartongin: jätä korkit ja niitit paikoilleen

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste HSY, YTV. Paperinkeräys oy, Fimea, apteekki.fi, Fortum, ja UFF.
Julkaistu: 1.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Näin kierrätät kartongin: jätä korkit ja niitit paikoilleen

Kartonkikeräykseen kelpaa kaikki puhdas kartonki ja pahvi, kuten aaltopahvi, maitotölkit, muropaketit, paperikassit, pizzalaatikot, munakennot, kartonkiset kertakäyttöastiat ja askartelukartongit.

Mitä kartonkijätteelle pitää tehdä?

Kartonkien pitää olla päällisin puolin puhtaita, eikä niissä saa olla juurikaan ruoantähteitä. Siis esimerkiksi jogurttitölkit tulee huuhdella kevyesti ennen kierrätystä. Kierrättämisen kannalta ei kuitenkaan haittaa, jos tölkin pohjalle jää muutama tippa jogurttia. Tölkkejä ei tarvitse kuivata.

Pakkaukset taitellaan litteiksi ja sisäkkäin, jotta ne vievät mahdollisimman vähän tilaa. Teippejä ja niittejä ei tarvitse poistaa. Myöskään mehutölkkien muovisulkimia ja -korkkeja ei tarvitse poistaa. Kierrätyslaitos pystyy poistamaan ylimääräiset osat lajitteluprosessissaan.

Mitä kartonkijätteelle tapahtuu?

Kartongista tehdään esimerkiksi aaltopahvia, pakkauskartonkia ja wc-paperirullien hylsyjä. Pakkausten muovipinnoite poltetaan energiaksi ja alumiini käytetään esimerkiksi alumiinifolion raaka-aineena.


Tarkista oman alueesi kierrätyspisteet täältä: www.kierratys.info

Lisää aiheesta