Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin kierrätät vaaralliset jätteet: pakkaa vaaralliset jätteet huolellisesti

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste HSY, YTV. Paperinkeräys oy, Fimea, apteekki.fi, Fortum, ja UFF.
Julkaistu: 1.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Näin kierrätät vaaralliset jätteet: pakkaa vaaralliset jätteet huolellisesti

Vaarallista jätettä ovat käytöstä poistetut aineet tai esineet, jotka voivat aiheuttaa vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Tavallisia kodin vaarallisia jätteitä ovat elohopeakuumemittarit, loisteputket, energiansäästölamput, paristot, akut, jäteöljyt ja -maalit sekä painekyllästetty puu.

Mitä vaarallisille jätteille pitää tehdä?

Vaaralliset jätteet pitää aina toimittaa niille tarkoitettuun keräykseen. Esimerkiksi jokainen akkuja ja paristoja myyvä kauppa tai kioski on velvoitettu ottamaan vastaan käytettyjä akkuja ja paristoja. Peitä paristojen ja akkujen virtanavat teipillä ennen kuin viet ne kierrätyspisteeseen. Loisteputket ja energiansäästölamput voit palauttaa niitä myyviin liikkeisiin, kuten Prismoihin.

Kaikki vaaralliset jätteet voit lisäksi toimittaa niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin, joita on esimerkiksi jäteasemilla. Useissa kunnissa myös järjestetään ajoittain vaarallisen jätteen keräystempauksia.

Vaarallisia jätteitä ei saa sekoittaa keskenään. Ne pitää myös pakata siten, että vaaralliset aineet eivät pääse leviämään.

Mitä vaarallisille jätteille tapahtuu?

Toimita vaaralliset jätteet niiden käsittelyyn erikoistuneisiin laitoksiin. Niissä jätteistä poistetaan arvokkaat materiaalit ja vaarallinen jäte käsitellään sellaiseksi, että sen loppusijoitus on mahdollisimman turvallista. Esimerkiksi loisteputkesta lasin voi käyttää uudelleen, samoin alumiinin. Osa jätteistä poltetaan energiaksi korkealämpötilauunissa.


Tarkista oman alueesi kierrätyspisteet täältä: www.kierratys.info

Lisää aiheesta