Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin leivot rahkavoi-, muro- ja piirakkataikinan

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.12.2013
|
Muokattu: 15.1.2024
Taikinat valmistuvat helposti ja nopeasti.

Piirakkataikinoissa ainesuhteet vaihtelevat valmistustapojen mukaan. Murotaikinassa leivinjauhe auttaa kohottamaan taikinaa, kun taas kananmuna tuo taikinaan kuohkeutta ja sitovuutta. Lisäämällä taikinaan nestettä, esimerkiksi maitoa tai vettä, leivonnaisesta tulee pehmeämpi. Taikinan annetaan vetäytyä kylmässä täytteen valmistuksen ajan.

Taikinat valmistuvat helpoiten pyöräyttämällä ainekset nopeasti taikinapalloksi monitoimikoneen leikkuuterällä, mutta taikinanteko onnistuu myös käsin. Ainekset kannattaa aina sekoittaa huolella, tosin liika vaivaaminen tekee taikinasta sitkeän.

Piirakkataikina suolaisiin piirakoihin

  • 100 g leivontamargariinia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 kananmuna.

Sekoita pehmeä rasva ja jauhot keskenään. Lisää suola ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Murotaikina makeisiin piirakoihin ja pikkuleipiin

  • 125 g leivontamargariinia
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 muna
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää ne vaahtoon. Sekoita tasaiseksi.

Rahkavoitaikina piirakoihin, pasteijoihin ja joulutorttuihin

  • 250 g voita tai margariinia
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 prk (250 g) maitorahkaa.

Nypi ensin rasva ja jauhot sekaisin. Lisää lopuksi maitorahka. Anna taikinan kovettua kylmässä ennen kaulitsemista.