Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parilapasen neuleohje

Teksti:
Minna Metsänen
Kuvat:
Kreetta Järvenpää
Julkaistu: 13.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Neulo söpö parilapanen. Käsi kädessä kulkevan parin sormet pysyvät lämpimänä yhdessä isossa tumpussa.

Koko: Yksi koko.

Langanmenekki: Novita 7 Veljestä (060) vaaleanruskea vajaa 100 grammaa ja vähän valkoista lankaa kirjomiseen.

Sukkapuikot: Novita nro 3½ tai käsialan mukaan.

Mallineuleet:

Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 s oikein ja 2 s nurin*, toista -.

Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

Tiheys: 22 s sileää neuletta = 10 cm.

Huomioitavaa: Kuvio kirjotaan valmiiseen lapaseen silmukoita jäljentäen.

Rannekkeet

Luo vaaleanruskealla langalla 48 s ja jaa s:t neljälle puikolle, 12 s kullekin. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 7 cm. Aloita sitten sileä neule ja kavennukset:

1. kavennus-krs: neulo I puikon alussa 4 o, neulo 2 s oikein yhteen, neulo kerrosta kunnes IV puikolla on 6 s jäljellä, tee ylivetokavennus ja neulo 4 o.

2. kavennus-krs: neulo I puikon alussa 3 o, neulo 2 s oikein yhteen, neulo kerrosta kunnes IV puikolla on 5 s jäljellä, tee ylivetokavennus ja neulo 3 o. Toista kavennukset tähän tapaan joka kerros vielä 2 kertaa. Päätä sitten I puikon alussa ja IV puikon lopussa 2 s. Jätä loput 36 s odottamaan ja neulo toinen ranneke samoin.

Lapanen

Ota nyt molempien rannekkeiden s:t työhön siten, että kavennuskohdat tulevat keskelle vastakkain = 72 s. Jaa silmukat neljälle puikolle, 18 s kullekin siten, että I puikon s:t alkavat yhdistymiskohdasta. Neulo nyt sileää neuletta suljettuna neuleena 12 cm.

Kärkikavennukset

Aloita sitten kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs vielä 3 kertaa. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Viimeistely

Höyrytä lapanen kevyesti. Kirjo teksti lapasen päällyspuolelle silmukoita jäljentäen ruutupiirroksen mukaan.

Toisessa kädessä pari voi käyttää omia lapasiaan. Parilapasen pariksi voi myös neuloa kirjotun kuvion kanssa saman sävyiset lapaset tavallisten lapasten ohjein.

Lisää neulottuja lapasia