Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Perinteiset kirjoneulelapaset

Teksti:
Anja Kuittinen
Kuvat:
Kreetta Järvenpää
Julkaistu: 25.11.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Yhteishyvän ja Novitan lapaskilpailun voittaja teki punavalkoiset kirjoneulelapaset.

Perinteiset kirjoneulelapaset

Koko: Naiselle.

Langanmenekki: Novita Nalle (010) luonnonvalkoinen vajaa 100 g ja (523) punainen vajaa 50 g.

Sukkapuikot: Novita nro 2 ½ tai käsialan mukaan.

Mallineuleet:

Kierretty joustinneule: neulo *1 o silmukan (s) takareunaan (=kiertäen) ja 1 n*, toista . Kirjoneule: neulo sileää oikeaa ruutupiirroksen mukaan.

Tiheys: 32 s kirjoneuletta = 10 cm.

Perinteisten kirjoneulelapasten ohje

Oikean käden lapanen

Luo valkoisella langalla 60 s. Ota työhön punainen lanka ja neulo työn nurjalla puolella tasona 1 krs nurin. Jaa s:t neljälle puikolle eli 15 s kullekin. Luotujen silmukoiden nurja puoli jää päällepäin. Kerroksen vaihtumiskohta on käden ulkosyrjällä I ja IV puikon välissä. Jatka valkoisella langalla kierrettyä joustinneuletta suljettuna neuleena 10 krs. Neulo sitten raidoittaen punaisella 1 krs, valkoisella 2 krs, punaisella 1 krs ja valkoisella 9 krs. Neulo valkoisella vielä 1 krs oikein ja lisää samalla jokaiselle puikolle 1 s = 64 s. Jaa s:t puikoille uudelleen kirjoneuletta varten seuraavasti: 16 s, 15 s, 17 s ja 16 s eli siirrä II puikolta 1 s III puikolle.

Kirjoneule

Aloita sitten kirjoneule ruutupiirroksen 1. krs:n mukaan. Neulo kuvio 1 puikoilla I ja II ja kuvio 2 puikoilla III ja IV. Neulo ensin krs:t 1–18. Tee seuraavalla kerroksella aukko peukaloa varten seuraavasti: neulo puikkojen I ja II s:t ja vielä puikon III alussa 1 s. Neulo nyt aukkoa varten seuraavat 12 s erivärisellä langalla. Siirrä äsken neulotut s:t takaisin vasemmalle puikolle ja jatka kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan. Neulo ruutupiirroksen krs:t 19–52.

Aloita kavennukset ruutupiirroksen mukaan lapasen kämmenpuolella. Jatka kirjoneuletta ja kavennuksia ruutupiirroksen mukaan ja aloita kavennukset myös päällisosassa krs:lla 55. Neulo näin kaventaen kunnes työssä on 8 s. Katkaise lanka ja pujota loppujen s:iden läpi. Kiristä reikä umpeen ja päättele.

Peukalo

Poista merkkilanka ja poimi silmukat peukaloaukon ylä- ja alareunasta, kummastakin 12 s. Jaa alareunan s:t kahdelle puikolle ja samoin yläreunan s:t. Poimi lisäksi peukalon molemmista sivuista 2 s (1 s kullekin puikolle), jotta peukalon juuren ei tulisi reikiä = 28 s.

Neulo kirjoneuletta peukalon alapuolella olevan kuvion mukaisesti, 4 s:n mallikerta yhteensä 7 kertaa. Kun olet neulonut 5 cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus.

Tee kavennukset peukalon sivuilla samansuuntaisesti kuin lapasessa ja tee kavennukset vuorotellen valkoisella ja punaisella. Aloita kavennukset kämmenpuolella (sillä puolella, missä kuvio jatkuu rikkoutumatta) oikealta sivulta.

Kärkikavennukset

Kavennuskerros: neulo 1 s kuvion mukaan (3 krs valkoisella ja 1 krs punaisella), tee valkoisella ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun s:n yli), neulo, kunnes kämmenpuolella on jäljellä 2 s ja neulo valkoisella 2 s oikein yhteen. Neulo toisella puolella 1 s kuvion mukaan, tee valkoisella ylivetokavennus, neulo, kunnes jäljellä on 2 s ja neulo nämä s:t valkoisella oikein yhteen. Kavennusten välissä kulkee molemmissa reunoissa 1 s:n silmukkajono. Tee seuraavat kavennukset punaisella. Toista kavennuksia joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Neulo sitten 1 s ja nosta muut s:t sen yli vasemmalta oikealle. Päättele hyvin.

Vasemman käden lapanen

Neulo kuten oikean käden lapanen. Kerroksen vaihtumiskohta on vasemman käden ulkosyrjällä I ja IV puikon välissä. Eli puikoilla I ja II neulotaan kuvio 2 ja puikoilla III ja IV kuvio 1. Tee peukaloa varten aukko puikon II lopussa piirroksen mukaan.

Viimeistely

Höyrytä valmiit lapaset kevyesti.

Lisää lapasten neuleohjeita

Lisää aiheesta