Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tee itse havukranssi oveen

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 20.10.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Havuista sidottu kranssi on kestävä koriste ulko-oveen, kuistille tai haudalle.

Sido jouluinen ovikoriste kuusen-, katajan- tai männynhavuista. Tasaisen kranssin saa, kun leikkaa havut suurin piirtein yhtä pitkiksi. Elävämmän pinnan saa, jos havut ovat keskenään erimittaisia. Havuja kuluu yllättävän paljon, kun kranssista tekee tuuhean.

Havuja voi ostaa toreilta, puutarhamyymälöistä ja kukkakaupoista. Niitä voi kysellä myös joulukuusten myyntipisteistä. Materiaaleja voi kerätä itse. Oksien, lehtien tai sammaleen keräämiseen luonnosta tarvitaan maanomistajan lupa.

Kranssin tarvikkeet: havuja, kranssipohja tai oksia, oksasakset, metallilankaa, koristeita ja kuumaliimaa.

Kranssin teko-ohje

  1. Kranssi on helpoin tehdä valmiiseen pohjaan, mutta pohjan voi taivutella myös pajun tai koivun oksista. Taivuttele oksista ympyrää ja kierrä sen ympärille ohutta metallilankaa, jotta se pysyy muodossa.
  2. Pätki havunoksat noin 10–15 cm:n pituisiksi, ja tee nippu 2–3  havunoksasta. Sido nippu kranssiin metallilangalla.
  3. Kierrä kranssi kiinnittämällä nippuja. Kiinnitä niin monta havunippua, että kranssin pohja peittyy.
  4. Kiepauta metallilangasta myös ripustuslenkki.
  5. Koristele kranssi kävyillä, nauhoilla, joulupalloilla, piparkakkumuoteilla tai metallilangasta taivutetuilla kuvioilla. Kiinnitä koristeet metallilangalla tai kuumaliimalla.